Lifestyle

ZBOG OVA TRI RAZLOGA BISTE TREBALI JESTI VIŠE TAMNE ČOKOLADE!

 

Možda je teško povjerovati, ali i čokolada je zdrava. Istraživanja su pokazala da popravlja zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak, a ima i protuupalna i antioksidansna svojstva te popravlja raspoloženje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

 

 

 

Većina stručnjaka smatra da te dobrobiti čokolada duguje polifenolima, pojašnjava dijetetičarka Kristin Kirkpatrick.

 

 

Čokoladu je važno konzumirati u umjerenim količinama i uvijek odabrati onu koja sadrži barem 70 posto kakaa, ako ne više.

Ovo su tri najvažnija razloga zbog kojih biste si danas trebali priuštiti kockicu tamne čokolade

 

1. Hrani vaše tijelo magnezijem

 

Jeste li znali da čak 68 posto ljudi ne unosi dovoljno magnezija u organizam? Magnezij je važan nutrijent za čak 300 procesa koji se događaju u tijelu, a tamna čokolada je dobar izvor tog minerala.

U otprilike dvije kockice tamne čokolade sa 77 posto kakaa nalazi se oko 228 mg magnezija, a dnevna preporučena doza za unos je 400 mg.

 

2. Pomaže radu vašeg srca

 

Tjelovježba će ubrzati vaše srce, a flavonoid u tamnoj čokoladi poraditi na njegovom zdravlju, kaže Kirkpatrick.

Prednosti koje možete iskusiti su smanjeni krvni pritisak, zdravije krvne žile, bolja razina kolesterola te manji rizik od razvoja srčanih bolesti, srčanog udara ili smrti od navedenog uzroka, prenosi Index.

 

3. Dobra je za vaš mozak

Flavonoidi iz kakaa su prijatelji mozga. Štite ranjive moždane stanice i potiču njihovu regeneraciju, kaže istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition.

Rezultati toga su bolja pažnja, brže razmišljanje i pamćenje, a prednosti jednog dana mogu biti i još veće. Naime, trenutno se radi na istraživanju koje je u prvoj fazi otkrilo da bi se flavonoidima možda mogle liječiti neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove.

 

(Hayat)

loading...
Comments
To Top