Aktuelno

ZAPADNI SVIJET U ŠOKU: Putin i Salman – “kao braća”, nabacivali jedan drugom! (VIDEO)

 

 

Je li saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija? Sve indicije i dosad prikupljeni dokazi od strane turskih vlasti upućuju na to. On je takve optužbe odbacio u jednom jedinom istupu u javnosti, a Rijad je u rijetkim priopćenjima vezanim za gnjusno ubistvo odbijao priznati da je saudijski princ umiješan u zločin koji se dogodio 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

 

Embedded video

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kontroverzni saudijski prestolonaslijednik Mohamed bin Salman su se srdačno pozdravili na samitu G20 u Buenos Airesu.

Kako prenose zapadni mediji, budući vladar Saudijske Arabije, koji se nalazi u centru pažnje zbog sumnji da je naredio ubistvo novinara , bio je “usamljena figura u prostoriji dok se nije pojavio Putin i sjeo pored njega“.

“Putin je podigao ruku prema Salmanu, koju je on oduševljeno prihvatio uz zajedničke široke osmjehe“, piše Daily Mail.

Saudijski portali objavili su snimku susreta francuskog čelnika Emmanuela Macrona i Mohammeda bin Salmana. Upustili su se u intimni razgovor pri čemu se Salman uglavnom smješkao, a Macron je je bio vrlo koncentriran u iznošenju svojih stavova. O čemu je dvojac razgovaralo nije poznato, no čini se da je u jednom trenutku Mohammed rekao Macronu da se ne brine.

– Ali ja se brinem, uzvratio mu je Macron, prenosi Washington Post.

Dužnosnik Elizejske palače kasnije je za Reuters pojasnio da je Macron saudijskom princu prenio vrlo snažnu poruku da Saudijska Arabija mora dopustiti međunarodnim stručnjacima da provedu istragu o Khashoggijevoj smrti.

Salmana je pozdravio i domaćin, argentinski predsjednik Mauricio Macri, koji je ranije novinarima rekao da bi ubistvo Khashoggija mogli biti uvršteno u dnevni red summita G20. Britanska premijera Theresa May također će se sastati s MbSom te je obećala da će biti vrlo oštra.

Kako piše Washington Post, jedan svjetski vođa nije se susreo sa Salmanom niti ima takve planove. Riječ je o predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je u dosadašnjim istupima oklijevao otvoreno kritizirati saudijskog princa vezano za ubistvo novinara, a ove sedmice poručio je da se zbog zgusnutog rasporeda neće moći sastati sa Salmanom jer nisu dogovorili susret.

– Sastao bih se s njim, ali nismo dogovorili termin, rekao je novinarima jučer.

Summit G20 službeno je počeo u petak, nakon niza susreta na marginama između vodećih svjetskih čelnika, uključujući i onaj na kojem je potpisan novi trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava.

Izrazio je nadu da će suprotstavljene strane postići konsenzus u vrijeme brzih promjena u svjetskoj ekonomiji i društvu.

Putin je u petak u Buenos Airesu kritizirao “lošu praksu jednostranih sankcija” i trgovinskog protekcionizma.

“Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti među zemljama”, rekao je Putin na sastanku sa čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

Trump je na putu prema argentinskoj prijestolnici otkazao sastanak s ruskim čelnikom zbog sukoba između ruske obalne straže i ukrajinske mornarice u kojem je ruska strana otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove.

Njemačka kancelarka Angela Merkel stići će kasnije u petak jer joj je zrakoplov imao tehničkih problema.

loading...
Comments
To Top