Aktuelno

VLADA SRBIJE RATNE ZLOČINCE TRETIRA KAO HEROJE: Ratne dnevnike zločinaca štampalo MINISTARSTVO ODBRANE!

 

Inicijativa mladih za ljudska prava traži od premijerke Ane Brnabić da reaguje na to što Ministarstvo odbrane Srbije, na sajmu knjiga, promoviše ratne zločince Nebojšu Pavkovića i Vladimira Lazarevića.

Ministarstvo odbrane, naime, štampalo je i objavilo njihove ratne dnevnike i memoare, tvrdeći da i osuđeni generali imaju pravo da iznesu svoje viđenje istorijskih događaja u kojima su učestvovali. Ti istorijski događaji, međutim, opisani su u presudama Haškog suda, gde se Pavković osuđuje za deportaciju, prisilno premeštanje, ubistvo i progone, te za kršenje zakona i običaja ratovanja, a Lazarević za pomagnje i podržavanje udruženog zločinačkog poduhvata.

Ko je na sajmu knjiga želio da se upozna s književnim djelima osuđenih ratnih zločinaca, mogao je to da učini na štandu Ministarstva odbrane. S ponosom je to Ministarstvo, kako samo navodi, predstavilo ediciju “Ratnik” u kojoj se rata sjećaju, između ostalih, generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, prvi pred

Haškim sudom osuđen na 22 godine zatvora, drugi na 14 godina.

“Teško je reći naglas da postoje ljudi koji su u naše ime činili zločine, sa grbom te naše vojske, to je teško reći, ja to znam, ali to je neophodan uslov da bismo postali normalno društvo, da bismo poslali evropska država i da bismo morali da živimo u miru sa susedima. Ne možemo graditi mir, ako slavimo ljude koji su ubijali civile sa te druge strane, tu nema pomirenja”, smatra Ivan Đurić, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

U Inicijativi mladih za ljudska prava primjećuju da i Vlada i premijerka na sve ćute. Ne i član Vlade zadužen za odbranu.

“Pravo čudo da nikom ne smeta ona knjiga u kojoj Haradinaj govori kako je ubio vojnika ili policajca i onda, kako kaže, nastavio da mirno jede pljeskavicu, hamburger… zapamtio sam taj izraz. To nikom nije smetalo. Ali ako Srbi progovore svoju istinu, ako se oni usude da se sakupe pa kažu nešto o tome – to je za svaku osudu i to treba sprečiti”, porulio je Aleksandar Vulin, ministar odbrane.

Ponosno Ministarstvo odbrane na svoje književnike, u njihovoj odbrani ide i korak dalje, pa tvrde – nema tog Ministarstva odbrane koje bi propustilo priliku da tako važna svjedočenja ne sačuva i ne prikaže. Vrijedna je to građa, kažu, i za istoričare, a već sada knjige su toliko tražene da su, navode, strani vojni atašei tražili da se prevedu na engleski i druge jezike.

Prije nego što bilo ko donese sud, predlaže Ministarstvo odbrane, nek prvi pročita knjige objavljene u ediciji “Ratnik”. Tvrde, najbolji dokaz važnosti i neophodnosti da se objavi edicija “Ratnik”, to što je cjelokupan tiraž namjenjen za Sajam knjiga rasprodat u prva tri dana Sajma, zbog čega je Vojna štamparija morala dodatno da štampa knjige.

Podsjeća Ministarstvo odbrane da su generali Pavković i Lazarević osuđeni po komandnoj odgovornosti. No, podsjećanja radi, pred Haškim sudom dokazano je da je Pavković znao za zločine koje su 1998. i 1999. činili pripadnici vojske i policije, kao što je i general Lazarević, navodi sud, bio svjestan kampanje terora, nasilja i prisilnog raseljavanja.

“Teško je normalnim ljudima objasniti da ratne zločince tretiramo kao heroje. Pa to je Vučićeva zasluga. On je taj koji to potencira, koji to dozvoljava. To onima koji nas gledaju sa strane govori da smo mi i dalje u istom filmu, kao što smo bili 90-ih godina”, kaže Slobodan Stupar, novinar.

Ćutanje državnih organa na nastup Ministarstva odbrane na Sajmu knjiga u Inicijativi mladih za ljudska prava vide kao do sada najotvoreniji vid podrške države osuđenim ratnim zločincima, a to je, konstatuju, u suprotnosti sa zvaničnom politikom države koja navodno ide ka EU.

loading...
Comments
To Top