Aktuelno

UKRALI ŠEIKOV NAKIT KOJI VRIJEDI MILIONE: UHAPSILI ČETVERO HRVATA!

 

Nakon višemjesečne saradnje s talijanskom policijom, jučer je hrvatska policija uhapsila četvoricu Hrvata i to 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji.

 

 

 

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Duždevoj palači pod nazivom ‘Blaga mogula i maharadža”, javio je MUP.

Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara.

Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Zagreba i Istre, temeljem europskih uhidbenih naloga.

Jedan od uhapšenih Hrvata se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther te je za njim i Švicarska raspisala međunarodnu potragu i to zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliona franaka u martu 2011. godine, u Baselu tijekom izložbe “Baselworld 2011“.

U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

 

(Hayat)

loading...
Comments
To Top