Humanost

The Guardian: Izraelska vojska svake sedmice ubija žene, djecu, starce, novinare!

 

Britanski list piše kako izraelska vojska svake sedmice ubija žene, djecu, starce, novinare.

Prema podacima UN-a, u posljednjih deset mjeseci 2018. godine, ističe se u članku, Izrael je ubio u prosjeku jednog Palestinca dnevno. Među ubijenima je i mnogo djece. Žrtve su palestinski civili koji su protestirali duž izrelskog sigurnosnog zida prema Gazi, tražeći pravo na povratak u područja pod izraelskom okupacijom sa kojih su protjerani oni ili njihovi preci.

The Guardian navodi da su među brojnim ubijenim civilima, također, i novinari te medicinsko osoblje hitne pomoći, ističući da su ubijeni u najvećem broju bili nenaoružani i nisu predstavljali nikakvu opasnost po nečiji život, jer su u sovjim rukama imali samo kamenje, te parole na usnama.
Uprkos tome, piše britanski list, Izrael je nastavio nemoralnu i nezakonitu praksu dopuštajući svojim vojnicima da slobodno ubijaju demonstrante, uključujući i one koji nisu predstavljali nikakvu prijetnju, da pucaju u njih vatrenim oružjem, da ih gađaju granatama i bacaju na njih suzavce.

The Guardian se osvrnuo i na stanje Gazi ističući kako je stanje u bolnicama veoma teško, te da bolnice, koje već dugo rade u otežanim uslovima zbog egipatsko-izraelske blokade, iako se osoblje veoma trudi, nisu u stanju da prime sve povrijeđene koji dolaze sa mjesta na kojima se održavaju demonstracije.

„Čini se da Izrael, nažalost, želi da vodi i medijski rat protiv Palestinaca, poput onog kojeg vodi na tlu. Ta flagrantna nebriga za živote ljudi u Gazi i nepostojanje odgovornosti poduprta je politikom dezavuiranja javnosti što će u budućnosti imati negativne posljedice na Izrael. Ako neko može da nekažnjeno ubija, može li i da laže bez posljedica“, navodi se u članku britanskog lista.

loading...
Comments
To Top