Bebe i djeca

Tata na Facebooku objavio fotku dječje bočice i izazvao burnu raspravu, stručnjaci ovo smatraju vrlo opasnim!

Tyrese Loyd, tata iz Chicaga (SAD), nedavno je na Facebooku objavio fotografiju dječje bočice pune mlijeka i slatkih žitnih pahuljica i ta je jedna fotografija uspjela pokrenuti vrlo burnu raspravu koja i dalje traje, piše “Pop Sugar”.

Ispod fotografije piše: “Sinoć sam svog malog brata zamolio da bebi napuni bočicu i unutra stavi dvije kašike slatkih žitnih pahuljica“, a objava je dosad prikupila više od 18 hiljada reakcija i više od 55 hiljada shareova, ali i gotovo osam hiljada ne baš toliko pozitivnih komentara, prenosi “Net“…

Fotka je trebala biti tek nevina šala, ali ispalo je potpuno drugačije…

Iako je fotka trebala biti tek nevina šala, mnogi su mladog oca napali zato što je priznao da svom malom djetetu prije spavanja na bočicu daje slatke žitne pahuljice. Jedan mu je korisnik tako napisao:

Nije baš preporučljivo da se maloj djeci na bočicu daju žitne pahuljice – to su prazne kalorije i nemaju apsolutno nikakvu nutritivnu vrijednost. Dijete bi se zbog ovakvih stvari moglo nepotrebno udebljati. Djeca do šestog mjeseca života nisu sposobna probavljati ovakvu vrstu namirnica“, dok mu je jedna korisnica napisala kako je “stavljanje žitnih pahuljica u bočicu iz koje pije malo dijete velika opasnost, jer bi moglo doći do gušenja.

Stručnjaci se slažu kako ovakva praksa nikako nije preporučljiva

Iako se neki roditelji kunu u ovaj, tvrde, potpuno bezopasan trik koji njihovim klincima ustvari pomaže da bolje spavaju tokom noći, prema tvrdnjama stručnjaka iz Američkog Udruženja Pedijatara (AAP), djeca do šestog mjeseca života zaista ne bi smjela konzumirati ovakve namirnice.

Dječji organizam jednostavno nije spreman probaviti namirnice kao što su ove slatke žitne pahuljice sve do šestog mjeseca djetetova života. Kad jednom postanu dovoljno stara da mogu probavljati žitne pahuljice, djeca su spremna konzumirati i ostalu hranu direktno iz kašike“, objašnjeno je u jednom članku na službenoj stranici za roditelje AAP-a, “HealthyChildren.org”.

Također, stručnjaci su na istoj web stranici objasnili kako zaista postoji i opasnost od gušenja ovakvim namirnicama te stoga, osim ako to u bilo kakvom slučaju nije preporučeno od strane doktora, svojoj maloj djeci ne biste smjeli davati žitne pahuljice niti bilo kakvu sličnu hranu.

Haber.ba

loading...
To Top