Aktuelno

Svjetski poznati kuhar Dirk Hoffmann: Ko želi probati prave ćevape mora doći u Sarajevo!

 

Svjetski poznati kuhar Dirk Hoffmann je s ekipom njemačke televizije Kabel 1 boravio u Sarajevu, a u televizijskom prilogu koji je tom prilikom snimio gledaocima je pokazao kako se prave savršeni ćevapi.

 

Srodna slika

“Ko želi probati prave ćevape mora doći u Sarajevo. Kažu da ih ni kom slučaju ne smijete porediti s varijantama ćevapa u Beogradu i Zagrebu”, navedeno je na početku ovog televizijskog priloga.

Dirk Hoffmann je tokom boravka u Sarajevu želio otkriti sve tajne “rolnica od faširanog mesa”. Šetajući ulicama starog dijela Sarajeva zaustavljao se ispred ćevabdžinica i pitao ljude o okusu ćevapa. Zanimalo ga je, između ostalog, da li se ćevapi uvijek jedu s hljebom.

“Da, uvijek se jedu s lepinom i s lukom. To je tradicionalno”, rekla mu je grupa ljudi koja je uživala u sarajevskim ćevapima.

S obzirom na to da je saznao da se sa ćevapima specijalno jede kajmak, Hoffmann se uputio u Visoko. U želji da sazna kako se pravi kajmak posjetio je jednu radionicu u kojoj se nalaze posude s mlijekom koje će se nakon izlaganja toploti pretvoriti u kajmak. Hoffmann je vidio na koji način se pravi kajmak, no nije saznao koliko puta je potrebno zagrijati mlijeko.

“Toplota redukuje mlijeko tako da na vrhu nastane gusti sos. U takvom stanju mlijeko mora odstojati šest sati”, otkrio je i nakon toga probao kajmak.

Bio je iznenađen činjenicom da kajmak nije sir, ali da ima veoma sličan okus.

Tokom ove posjete otišao je i u ćevabdžinicu Ferhatović koja počinje raditi u šest sati ujutro. Iznenađen je količinom mesa koja se tu nalazi, a nakon što je primijetio da tu ima dosta loja zaključio je da su ćevapi slični hamburgeru. Bio je iznenađen činjenicom da se nakon faširanja mesa i dodavanja soli, svaki ćevap oblikuje ručno. Inače, u ovoj ćevabdžinici dnevno se na roštilju okrene blizu 20.000 ćevapa.

Hofmmann je saznao i da u ćevabdžinicama stavljaju somun na ćevape kako bi poboljšali njegov okus i kako bi somun bio mastan. Nakon toga se, u želji da vidi kako se prave somuni, zaputio u jednu pekaru.

“Somuni se prave ručno i peku se na visokim temperaturama. Peku se na temperaturi od 500 stepeni i gotovi su nakon 30 sekundi. Nakon toga trebaju odstajati 10-15 minuta”, saznao je.

Na kraju ga je zanimalo odakle naziv ćevapi.

“Naziv je turskog porijekla i nastao je od riječi kebab”, saznao je Hoffmann.

Prilog je završio konstatacijom da za tri eura dobijete 250 grama mesa tj. 10 ukusnih ćevapa i da cijela ulica miriše na ovo tradicionalno bosansko jelo.

Perfektni ćevapi

Ekipa njemačke televizije boravila je u Sarajevu sa svojim kuharom da pokažu gledateljima "kako se prave perfektni ćevapi"… 720p HD, Njemački jezik (c) SAT 1https://www.sat1.at/tv/endlich-feierabend/video/154-so-machst-du-die-perfekten-cevapcici-clip

Posted by BEČKA RAJA on Wednesday, October 17, 2018

loading...
Comments
To Top