Noviteti

Svemirska letjelica SpaceShipTwo prvi put letjela do ivice svemira!

 

Kompanija Virgin Galactic se napokon može pohvaliti da je otputovala u svemir.
Prvi put u četrnaestogodišnjoj historiji kompanije Virgin Galactic, koja je u vlasništvu milijardera Richarda Bransona, poslana je jedna svemirska letjelica u svemir, a to je SpaceShipTwo.

 

 

 

Testni let je uspješno obavljen u četvrtak, a dostignuta je visina od 82,7 kilometara. Potom se letjelica SpaceShipTwo vratila na Zemlju. Radi se o veoma važnom koraku za kompaniju čiji je cilj ponuditi letove u svemir komercijalnim mušterijama, a na tom putu je bilo mnogo problema.

 

Uspjeh je zabilježen četiri godine nakon fatalne nesreće kada je prvi SpaceShipTwo u oktobru 2014. godine doživio nesreću. Tada je jedan pilot poginuo, a drugi je zadobio povrede.

Eksplozija se dogodila i tokom testiranja 2007. godine kada su poginule tri osobe.

Branson je predviđao da će kompanija otići u svemir prije Božića, a to se i ostvarilo. Cilj je u svemir odvesti 600 osoba koje su platile 250.000 dolara po sjedištu. SpaceShipTwo će u visinu ponijeti avion WhiteKnightTwo, a nakon što se odvoji, SpaceShipTwo će koristiti raketni pogon te se još više udaljiti od Zemlje.

Kad se dostigne željena visina, piloti mogu ugasiti motor, a putnici će iskusiti bestežinsko stanje. Nakon toga će se letjelica vratiti na Zemlju i sletjeti na pistu

 

(Klix.ba)

loading...
Comments
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top