Aktuelno

STRAVIČNE OPTUŽBE IZ BEOGRADA: Hrvati migrante tajno prebacuju u Srbiju! Prije toga ih pretuku i opljačkaju!

 

Hrvatski policajci zaustavljaju migrante koji im dolaze iz BiH, trpaju ih u marice i maltretiraju, uzmu im sav novac, a onda ih noću kroz šumu prebacuju preko srpske granice, tvrdi Radoš Đurović, direktor Centra za tražioce azila u Srbiji.

 

 

Đurović kaže da su nedavno Hrvati stotinu izbeglica skinuli i izuli, a onda ih krišom ubacili u Srbiju kod Šida i Adaševaca.

Od migranata koji u Srbiju stižu goli i bosi slušamo strašna svjedočenja o tome kako su ih Hrvati prebijali, pljačkali i ponižavali, rekao je Đurovićza srbijanske medije.

Prema njegovim riječima, najgori takav slučaj dogodio se prije 15 dana kada je stotinak izbeglica koji su iz BiH ušli u Hrvatsku kod Slavonskog Broda maltretirano, potrpano u marice i prebačeno na granicu sa Srbijom kod Šida i Adaševaca. Tamo im je pod okriljem noći skinuta obuća i odjeća, pa su natjerani da kroz šumu pređu u Srbiju.

Đurović kaže da na ovaj način između 50 i sto migranata svakodnevno pređe iz Hrvatske u Srbiju.

U Komesarijatu za izbjeglice potvrdili su da Hrvati svakodnevno na silu prebacuju migrante.

– Činjenica je da u našu zemlju poslednjih nedelja stalno stižu migranti iz Hrvatske, koji su od tamošnjih vlasti naterani da pređu u Srbiju. Međunarodne organizacije redovno prate i izveštavaju o tome, a što se tiče Srbije i njenih institucija, one štite interese svojih građana i postupaju u skladu sa zakonom – kažu za Informer u Komesarijatu.

– Hrvati bukvalno igraju ping-pong sa izbeglicama. Kako im koja grupa dođe iz Bosne i Hercegovine, oni je krišom prebace u Srbiju. Pritom se iživljavaju nad tim ljudima, tuku ih i maltretiraju, ponižavaju. Poslednji primer, kada je stotinak izbeglica prebačeno u Srbiju kod Šida, najbolje govori o tome. Njih su hrvatski policajci pokupili pošto su došli iz BiH, potrpali ih u marice i doveli do naše granice. Naterali su ih da se skinu i izuju, a onda ih gurnuli na našu stranu. Ti nesrećni ljudi su goli i bosi pešačili do prihvatnog centra u Adaševcima. Od njih smo čuli strašna svedočenja o tome kako su ih Hrvati tukli, zatvarali, pljačkali… – kaže Đurović i dodaje da Hrvati ovako surovim postupcima žele jasno da stave do znanja izbjeglicama da nisu dobrodošli u njihovoj zemlji i da i ne pokušavaju da u nju uđu.

Prema Đurovićevim riječima, Srbija se nalazi u veoma nepovoljnom položaju kada su u pitanju migranti:

– Nalazimo su bukvalno između čekića i nakovnja. Sa jedne strane su države članice EU, čije mehanizme ne možemo da koristimo. Sa druge strane, na jugu su države koje nisu članice EU i koje samo gledaju kako da se otarase izbeglica. Mi smo u sredini i zato je kod nas trenutno zaglavljeno oko 5.000 migranata, od kojih je 3.500 u prihvatnim centrima – kaže Đurović.

 

(S.B.)

loading...
Comments
To Top