Aktuelno

SRBI OGORČENI PROSLAVOM “OLUJE”: “Hrvati slave zločin i etničko čićenje”!

Na 24. godišnjicu “Oluje” Srpsko narodno vieće iz Hrvatske objavilo je 12 izjava sjećanja i zajedno sa svim svojim županijskim, gradskim i opštinskim vijećima, traži minut šutnje

Kako je navedeno u saopćenju Srpskog narodnog vijeća, ovom izjavom iz godine u godinu oni izražavaju saosjećanje sa svima onima koji ne zaboravljaju poginule članove porodice te komšije i prijatelje kojih više nema.

Oni izražavaju žaljenje za “izgubljenim kućnim pragovima i zaraslim zavičajima”.

-Iako nismo dio kolektivnog pamćenja koje je uspostavila država, navodi Srpsko narodno vieće u saopćenju, na nama je da imena i prezimena žrtava kao i imena njihovih sela i gradova izgovaramo bez straha i dostojanstveno, da ih se sjećamo slobodno.

-Na našu žalost, a vjerujemo na štetu hrvatskog društva, rat se nije završio Olujom, ni nakon paljenja živih ljudi, ni kad je posve bilo jasno da otpora više nema, ni granatiranjem kolone izbjeglih ni odlaskom posljednjeg traktora.

Rat se nije završio ni nakon što je imovina izbjeglih završila u vozovima i kamionima za Split i druga mjesta, ni mirnom reintegracijom ni normalizacijom novih društvenih odnosa, ni ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju.

Naprotiv, bila je to prilika za njegovu obnovu, navodi se u saopćenju SNV-a, čijije predsjednik Boris Milošević.

Srpsko narodno vijeće dalje navodi da rat nikada nije bio prisutniji i da vijest o njegovom kraju sporo putuje.

“Još uvijek nije stigla do hrvatskih sudova ni do saborskih poslanika, nije stigla do hrvatskih škola i nije stigla do svih onih koji ne znaju šta bi sa sobom u miru.

Rat nije gotov i to najbolje znaju deca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju da trpe stigmu zločinaca i osećaju krivicu za njegove razorne posledice”, navodi SNV.

Vijest o kraju rata, kako kažu, nije stigla ni do mjesta proslave njegovog kraja.

Čini se da je kraj rata mnogo manje bitan od rata samog, pa za mir i kulturu mira, bilo u političkim govorima i medijima bilo u svijesti ljudi i društva, nema mnogo mjesta.

U takvim se okolnostima zaboravlja ne samo na Srbe, pobijene i protjerane u Oluji i Bljesku, zlostavljane i odvođene tokom rata, nego se zaboravlja i na hrvatske civile, nastradale ili ubijene u tom ratu.

Usprkos tome, Srpsko narodno vijeće borilo se i boriće se za sjećanje u kojem će biti mjesta za sve one koji su stradali ili koji danas trpe nepravdu zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, ističe se u saopćenju.

alt

Predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Slobodan Protić istakao je da proslava “Oluje” u Hrvatskoj jedinstvena po tom što ni jedna druga država na svijetu ne slavi etničko čišćenje, progone I ubistva.

Na taj dan, kako kaže Protić, u Republici Srpskoj i Srbiji će se prisluživati svijeće za stradale, što jedino i priliči obilježavanju najvećeg etničkog čišćenja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

“Slavljenici se ne bave samo relativizacijom i minimiziranjem zločina, nego ga proslavljaju kao neku pobjedu, kao ratni uspjeh i kao junaštvo. Stvaranju etnički čiste Hrvatske prethodilo je protjerivanje 250.000 Srba, te ubistva hiljada civila, žena i djece. To niko ne može izbrisati ili prepraviti, kao što se ne može izbrisati i relativizirati zločin u NDH u Drugom svjetskom ratu. Sve ostalo je dnevna politika i takmičenje u prikupljanju glasova ekstremista”, istakao je Protić.

alt

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” da je poraz svih civilizacijskih vrijednosti to što jedna evropska država u 21. vijeku slavi protjerivanje stotina hiljada i ubistva više hiljada ljudi.

“Naš zadatak je da čuvamo sjećanje i odamo poštovanje našim žrtvama, ali i zajedno sa Srbijom učinimo sve da položaj preostalih Srba u Hrvatskoj bude mnogo bolji”, istakao je Borenović.

Borenović je naveo da je u slučaju “Oluje” međunarodno pravo doživjelo krah, a čitav svijet zažmirio na etničko čišćenje, ubistva, granatiranje izbjegličkih kolona i spaljena i opustošena ognjišta, saopšteno je iz PDP-a.

“Zato je izuzetno bitno da čuvamo sjećanje na ovaj užasni zločin, prenosimo ga na buduće generacije i učimo ih da, poštujući tuđe, poštuju iznad svega i teške žrtve koje je podnio naš narod”, poručio je Borenović.

alt

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pozvao je danas na formiranje Specijalnog suda za kako je rekao, „najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata u Evropi“ i ratne zločine počinjene nad Srbima tokom hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“ 1995. godine.

Navodeći da je hrvatsko pravosuđe do danas donijelo samo dvije presude za zločine u „Oluji“, kojima su osuđeni po jedan Albanac i Srbin a „nijedan Hrvat“, Marković je podsjetio da je u toj vojnoj operaciji ubijeno 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

Palma je citirao Tuđmana koji je naredio ‘Oluju’ riječima da ‘Srbima treba nanijeti takve udarce da nestanu sa ovih prostora’. “Oni su izvršili ubistva u ‘Oluji’. Protjerano je sve što je srpsko i zapaljeno je sve što je srpsko. I sve te žrtve tokom ‘Oluje’ Hrvati vode kao žrtve ‘domovinskog’ rata“, naveo je Marković a prenijela Jedinstvena Srbija.

On je ocijenio da međunarodno pravo ne postoji „dok god Ante Gotovina i Ramuš Haradinaj ne budu cimeri u ćeliji Haškog tribunala i ne odgovaraju za najteže ratne zločine i etničko čišćenje“.

„Gotovina i Haradinaj nisu u zatvoru zato jer su ih oslobodile sudije čije su zemlje sponzorisale i ‘Oluju’ i etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji“. Ali ako nekažnjeno prodju ‘Oluja’ i etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji, onda je sve na svijetu i svima dozvoljeno“, dodao je predsjednik Jedinstvene Srbije.

loading...
Comments
To Top