Film/TV

Sa devet godina ostao bez majke, a ubrzo i bez oca, nakon toga dom su mu pružili u SOS dječijem selu! Pročitajte životnu priču mladog bh. glumca!

 

Rođen je u Gornjem Vakufu, međutim kao dječak je ostao bez oba roditelja – majku je izgubio kad je imao devet godina, a otac je umro ubrzo nakon nje. 

Mladi bh. glumac Rijad Gvozden, nakon što je ostvario nekoliko zapaženih uloga u filmovima domaće, ali i strane produkcije, u naredna četiri mjeseca će se posvetiti radu na dva velika projekta. Jedan od njih je domaća TV serija “Dobrodošli u Orient Express”, u kojoj će ostvariti jednu od glavnih uloga, piše “Azra“…

Seriju realizuje “Depo produkcija” iz Sarajeva, a pred bh. gledaoce stiže sredinom ovog mjeseca, kada u programu “TV1” počinje emitovanje prvog ciklusa.

Ovaj 29-godišnji glumac prvu profesionalnu saradnju ostvario je s bh. oskarovcem Danisom Tanovićem, a naročite simpatije domaće i regionalne publike stekao je igranjem u predstavi “Bosanac na odmoru”, koja će uskoro doživjeti svoje 100. izvođenje. Rijad se nedavno okušao i u novoj ulozi, u spotu Lepe Brene.
Međutim, ono što je manje poznato o Rijadu Gvozdenu je da je odrastao u SOS selu. Rođen je u Gornjem Vakufu, međutim kao dječak je ostao bez oba roditelja – majku je izgubio kad je imao devet godina, a otac je umro ubrzo nakon nje. Nakon toga dom su mu pružili u SOS selu Gračanica.

“Na neke stvari u životu naprosto ne možete uticati. Tako sam se i ja našao u situaciji da zbog gubitka roditelja dođem živjeti u SOS Dječije selo. Svakako da su mi moji roditelji nedostajali u periodu odrastanja, kao uostalom što nedostaju i danas, i kao što će uvijek nedostajati, ali sam ipak imao sreću da je SOS porodica za mene bila mjesto sretnog odrastanja, a SOS mama i cijeli tim ljudi koji se svakog dana brine da djeci bude dobro, bili i još su istinska podrška i neko ko mene, a i ja njih doživljavam kao pravu porodicu”, ispričao je u intervjuu za magazin “Azra” Rijad Gvozden.

Sada na razne načine pomaže SOS Dječijem selu, a bio je i zaštitno lice reklame za akciju “Budi Kum/a”.

“Snimanje spota i promovisanje kumstva SOS porodica je za mene nešto najdraže što sam do sada uradio za SOS Dječija sela. Toliko dugo i na tako poseban način su SOS Dječija sela bila uz mene, da je ovo najmanje što sam mogao uraditi zauzvrat. U vrijeme kada sam snimao spot za kumstvo, dobio sam ponudu za snimanje spota za jedan poznati brend, ali sam odustao jer nisam htio da se kosi sa onim što sam u reklami za kuma. SOS Dječija sela zaslužuju više od toga i zaista nema tog novca koji može stati ispred moje zahvalnosti SOS-u.”

Bio je prinuđen odrasti prije nego njegovi vršnjaci. Na pitanje koliko je bilo teško u tom dobu snalaziti se, i što je najvažnije uspjeti ostvariti svoje snove u ovim izazovnim vremenima, Gvozden odgovara:

“Koliko god da uistinu možda i jesam odrastao nešto ranije u odnosu na svoje vršnjake, istovremeno i nisam. U konačnici sam imao sve ono što i moji prijatelji. Kada sam se zbog studija odlučio preseliti u Sarajevo, bio sam tek još jedan od studenata koji žive u drugom gradu. U principu, naučio sam da u izazovima koje mi je život postavljao, zapravo, vidim priliku, a ne poteškoću. Mislim da su vjera u ispravnost izbora i odlučnost za mene bili presudni. Vjerovao sam i još vjerujem da, kada radiš posao koji voliš, onda je sve moguće. Ako sam odlučio da budem glumac, onda ću se potruditi da budem najbolji glumac što mogu.”

loading...
Comments
To Top