Aktuelno

“RATNA ZASTAVA TZV. ARMIJE BIH”: HDZ-ovi mediji dobili nervni slom zbog zastave s ljiljanima na Bobovcu!

 

Kraljevski grad srednjovjekovne Bosne, Bobovac, jučer je posjetilo više od 300 studenata iz naše zemlje.

Posjeta Bobovcu dio je projekta “Pohodimo BiH” kojeg realizuju “Studentski pohodi” iz Sarajeva, a u organizovanje ovog izleta priključili su se i JU “KSC Kakanj”, JU “Zavičajni muzej Visoko” te UG “Čuvari bosanske krune Bobovca”.

Studenti i mladi iz nekoliko bh. gradova u čast Bobovca jučer su uz intoniranje himne podigli i na jarbol zastavu Bosne i Hercegovine. Pored te zastave, kako su rekli, podigli su i zastavu srednjovjekovne Bosne koja je bila obilježje bosanskih kraljeva koji su vladali ovim prostorom (ujedno i zastavu pod kojom je priznata naša država u UN-u).

– Još jednom smo pokazali kako se voli i poštuje svoja domovina i baštini kulturno i historijsko nasljeđe – naveli su iz organizacije Studentski pohodi nakon objave snimka na kojem se vidi podizanje zastava na Bobovcu.

Ipak, ovaj potez mladih koji su htjeli iskazati poštovanje prema kraljevskom gradu srednjovjekovne Bosne, naišao je na osude Hrvatskog medijskog servisa, inače bliskog HDZ-u.

– Kraljevski grad Bobovac, poznat je po krunjenju kraljeva srednjovjekovne Bosne, a zadnjih devet godina Hrvati tamo održavaju molitveni pohod, a Misu za Domovinu na Bobovcu ustanovio je kardinal vrhbosanski Vinko Puljić. Ovih dana na Bobovcu skupina studenata odlučila je izvjesiti zastavu tzv. Armije BiH, šaljući tako bh. Hrvatima očitu poruku provokacije s obzirom na to da se radi o povijesnom mjestu koje ima velik simbolični značaj za bh. Hrvate – piše danas HMS.

HDZ-ove portale ovim putem želimo još jednom podsjetiti da zastava s ljiljanima nije nikakva “ratna zastava tzv. Armije BiH” nego zastava međunarodno priznate Republik BiH za koju je kao inspiracija poslužio grb upravo srednjovjekovnog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Jedna si jedina, naša DOMOVINA!

Video koji ostavlja bez daha, pogledajte i poslušajte! (ukljucite HD)U nedjelju, 22.10.2017. godine vratili smo zastavu (grb srednjovjekovne Bosne-bez krune) od doba njenih banova i kraljeva do 1463. godine na njeno historijsko mjesto, ali ujedno i prvu zastavu RBiH, pod kojom je naša država međunarnodno priznata 1992. godine.Bez ikakvih političkih i nacionalnih uplitanja želimo da poručimo da baštinimo i čuvamo državnost Bosne i Hercegovine i njenih historijskih simbola. Kraljevski grad Bobovac je jedna od najznačajnih historijskih lokacija državnosti Bosne i Hercegovine i ovo je naš doprinos slavljenu te historijske istine.Zastavu je podiglo preko 300 studenata i mladih na jarbol kako to i dolikuje ovim simbolima naše domovine! Video by Studentski pohodi (uključiti zvuk i HD)

Posted by Studentski pohodi on Tuesday, October 24, 2017

loading...
Comments
To Top