Nauka

PUTUJE VEĆ 41 GODINU: VOYAGER 2 UŠAO U MEĐUZVJEZDANI PROSTOR!

 

Letjelica Voyager 2 koju je NASA lansirala davne 1977. godine, ovih dana je napustila Sunčev sistem i stigla u međuzvjezdani prostor, piše CNN.

 

 

 

Voyager 2 je druga letjelica u istoriji čovječanstva koja je to postigla. Projekt Voyager je najduža misija NASA-e, s obzirom na to da su obje sonde u pogonu već 41 godinu, što je iznenađujuće jer je letjelica proizvedena da traje oko 5 godina.

 

Granica Sunčevog sistema

Granica Sunčevog sistema naziva se heliopauza. To je područje u svemiru gdje prestaje uticaj Sunca i počinje međuzvjezdani prostor.

Instrumenti letjelice Voyager 2 očitali su početkom novembra ove godine značajan pad nivoa čestica solarnih vjetrova, što je ukazalo na to da je još jedna svemirska letjelica napustila heliosferu, tj. područje u kojem nas djelovanje solarnog vjetra štiti od štetnog svemirskog zračenja.

– Naša istraživanja kreću od Sunca i protežu se do prostora koji još dodiruje sunčev vjetar. Zbog Voyager, koji će preći tu granicu i pritom nam slati informacije, imat ćemo priliku da zavirimo u do sada neistraženo područje – rekla je fizičarka Nikola Fox iz NASA-e.

 

Problem napajanja i grijanja

Obje sonde, Voyager 1 i Voyager 2, su u vrlo dobrom stanju, s obzirom na svoje godine. Kako bi ih što duže održali u pogonu, naučnici se ozbiljno bave rješavanjem dva problema: napajanjem i grijanjem.

Voyager 2 godišnje gubi 4 vata snage i stručnjaci su morali da isključe mnoge sisteme unutar sonde, kako bi ona imala dovoljno energije da nastavi rad. Tako ni na jednoj letjelici ne rade kamere.

Voyageru 2 je sada i prilično hladno u svemiru. Temperatura sonde iznosi –269 stepena Celzijusa, što je blizu tačke smrzavanja vodonika, a što stručnjacima predstavlja problem, jer to može uticati na pogon letjelice, prenosi RTCG.

– Možemo prikupiti još puno naučnih podataka. Pretpostavljamo da će Vojadžer 2 biti funkcionalan još 5 do 10 godina, ali mu neće raditi svi instrumenti. Morat ćemo donijeti neke teške odluke, koje instrumente zadržati, a koje ugasiti. Nadam se da će obje sonde doživjeti 50 godina starosti – rekla je šefica projekta Voyager Susan Dod.

 

(Haya)

loading...
Comments
To Top