Misterije

Pronašli jezero ispod mora: Ko tu zaroni ne vraća se!

Naučnici su otkrili jezero koje nazivaju i “jaccuzijem očaja”.

“U Meksičkom zaljevu, ispod duboke morske površine skrilo se i jezero. Svatko ko pokuša ući u njega neizmjerno će patiti”, proročanski govori profesor Erik Cordes sa Univerziteta Temple. On je istraživao taj tzv. bazen koji još naziva i “jaccuzijem očaja” u naučnom časopisu “Oceanography”.

“Ovo je jezero jedna od najnevjerovatnijih stvari koje možemo pronaći u dubokom moru. Krenete na put prema dnu okeana i gledate u jezero ili rijeku koja teče, cijela scena izgleda kao da je s drugog svijeta”
, rekao je Cordes.

[sociallocker id=25218][/sociallocker]

Voda u jezeru unutar mora je oko pet puta slanija nego voda koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodikovog sulfida, pa se stoga ne miješa s vodom okružjućeg mora.

Za životinje i ljude koji uplivaju u njega (odnosno zarone), toksična koncentracija elemenata je vrlo vjerovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu preživjeti jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi. Za naučnike ovo je jezero poput dječjeg igrališta za njihova istraživanja, u kojem mogu istraživati kako određeni organizmi mogu preživjeti u tako ekstremnim uslovima, piše “Express“…

Haber.ba

loading...
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top