Hrana i piće

PRIRODNI KUTAK: Kad ti se nešto gricka, posegni za zdravim bio zalogajima!

 

Ako je i vama opuštanje na godišnjem odmoru donijelo nekoliko kilograma viška, zasigurno ste povratak na posao zamislili i kao pravi trenutak da se opet počnete umjerenije hraniti..

Smanjivanje porcija, izbacivanje ugljikohidrata, posebni režim prehrane, pojačano vježbanje… Sve je to na spisku prioriteta, ali čovjek ipak mora nešto grickati – onako za svoju dušu.

Upravo za te trenutke predaha – pauza na poslu, između obroka ili za večernje opuštanje uz televiziju – sjajno dođu zdrave grickalice koje tijelu daju energiju i hrane mozak.

Sezam

Ova mala sjemenka porijeklom iz Indije koristi se u različitim jelima, posipa po pecivima i kolačima. Prebogata je nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za krvožilni sustav, snižavanje kolesterola u krvi i u jetri te ubrzava probavu. Osim toga, sezam je bogat vitaminom E i kao takvim se smatra ljekovitom hranom, namirnicom koja usporava starenje.

Pir

Žitarica porijeklom iz Azije ima zrno nešto veće od pšenice, dobar je izvor proteina, aminokiselina, vitamina B skupine, vitamina E i minerala kao što su željezo, fosfor, kalcij i magnezij. Budući da u sebi sadrži slabiji oblik glutena, pir je idealan odabir za sve osobe intolerantne na gluten.

Kokos

Kokosova palma ili kako mi kažemo kokos raste u tropskim krajevima, a mi ga volimo zbog velikih mogućnosti upotrebe. Kokosovim mlijekom (vodom) može se ugasiti žeđ, plod koristimo kao brašno, njegovo ulje sjajno je za njegu i kuhanje, od vlaknastih dijelova izrađuju se tkanine, a od debla namještaj. Kokos sadrži nezasićene masne kiseline pa je sjajan i u borbi protiv srčanih i kardiovaskularnih bolesti te može pomoći pri probavnim smetnjama. Osim zdravih masti, u kokosu se nalazi veliki izvor željeza, fosfora, kalija i vitamina.

Kukuruz

Biljka porijeklom iz Srednje Amerike obiluje vlaknima (snižavaju kolesterol), folnom kiselinom (čuva krvožilni sustav), vitaminom B1 (za bolje pamćenje), ugljikohidratima… Osim što je apsolutno zdrava namirnica, kukuruz je i vrlo ukusan bilo da je u obliku kruha, palente, kokica, kolača ili grickalica.

(SB/Mullersvijet.net.hr)

loading...
Comments
To Top