Aktuelno

PREOKRET U ODNOSIMA ANKARE I WASHINGTONA: Turski sud oslobodio američkog svećenika Andrewa Brunsona!

 

Turski sud odlučio je u petak da se iz kućnog pritvora pusti američkog evangeličkog svećenika Andrewa Brunsona čija je sudbina izazvala žestok diplomatski spor između Ankare i Washingtona, a njegovo oslobađanje moglo bi biti prvi korak prema poboljšanju odnosa između dvoje saveznika u NATO-u

 

 

Sud u Aliagi izrekao je Brunsonu kaznu od tri godine i mjesec i pol zatvora zbog terorizma, no budući da je on u pritvoru od listopada 2016., sud je odlučio da više ne mora ići u zatvor.

Brunson se, po očevicima, na tu odluku rasplakao. Prije njezina izricanja, kazao je sudu: “Ja sam nedužan čovjek. Ja volim Isusa, ja volim Tursku.”

Slučaj tog pastora iz Sjeverne Karoline, koji živi u Turskoj više od 20 godina, a uhapšen je prije dvije godine, potaknuo je SAD da Turskoj nametne carine i izazvao oštre kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Brunson je bio optužen da je povezan s kurdskim militantima i pristašama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj državnog udara 2016. koji nije uspio. Brunson je odbacio optužbe a Washington je zatražio da ga se pusti na slobodu.

Generalno odnosi SAD sa Turskomosciliraju od dolaska stranke AKP na vlast u Turskoj 2002.godine. Odnosi između dvije zemlje su bili u krizi zbog promjene prirode odnosa nakon završetka hladnog rata. Pogled Turske na njen položaj i ulogu u regionu i svijetu bitno se promijenio, a Erdogan je saostalno artikulirao neke interese i ciljeve Ankare u regiji i svijetu, ne osvrćući se pretjerano na stav Washingtona, što je ranije bilo nezamislivo.

Tako je Sirijska kriza dovela Tursku u situaciju da se približava Rusiji, sa kojom surađuje mimo SAD po sirijskom pitanju „Astana talks 2017“ u kojem je Turska sa Rusijom i Iranom dogovorila zone de-eskalacije bez SAD i konačno su tako uništeni razgovori u Ženevi gdje su SAD imale važnu ulogu u tim razgovorima pod pokroviteljstvom UN. Potpisivanje strateškog sporazuma sa Moskvom o nabavci protuzračnih sistema S-400 i suradnja na izgradnji ruskog nuklearnog reaktora u Turskoj su bili samo kap koja je prelila čašu.

Uprkos oscilacijama u bilateralnim odnosima Turske i Washingtona, dugogodišnji strateški savez dviju države ni jednog trenutka nije bio doveden u pitanje.

 

Slobodna bosna.ba

loading...
Comments
To Top