Politika

PREMIJER ALBANIJE OPLEO PO SRBIJI: “Taksa je nenormalna, ali je i situacija NENORMALNA”!

 

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da je taksa Kosova od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine “nenormalna, ali da je i situacija nenormalna”

 

 

 

U normalnim uslovima to bi bio problem”, kazao je on u Zagrebu, gdje je učestvovao na sastanku Srednjoevropske inicijative i zasebno se sastao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

 

Na pitanje novinara o zaoštravanju odnosa Srbije i Kosova, Rama je rekao da je Srbija prekršila ugovor CEFTA, da se Kosovo žalilo i da nije bilo reakcija s druge strane, prenijela je agencija Beta.

Uvijek o ‘velikoj Albaniji’
Za tvrdnje o “velikoj Albaniji” je kazao da se uvijek javljaju kada albanska strana na Kosovu “s pravom nešto traži, i kada Albanija i Kosovo razgovaraju o stvarima od zajedničkog interesa”.

Plenković je rekao da Hrvatska želi dobre odnose sa svima – i s Albanijom, i s Kosovom, i sa Srbijom.

“Želimo da se odnosi normaliziraju i stabiliziraju, i o tome je govorio i europski komesar za proširenje Johannes Hahn”, kazao je on.

Plenković je nakon sastanka s Ramom rekao da “postoje izgledi” da pregovori Albanije o pristupanju Evropskoj uniji počnu nakon izbora za Evropski parlament u maju te da će Hrvatska “čvrsto stajati” uz Tiranu u tom procesu.

 

(SB / Agencije)

loading...
Comments
To Top