Internet

PRATE NAS I ŠPIJUNIRAJU GDJE GOD DA KRENEMO: Evo kako ih se možete riješiti i surfati „privatno“ po Chromeu i Firefoxu!

 

Google Chrome je preglednik koji dolazi iz kompanije koja se velikim dijelom financira reklamama, što možda zvuči kontraintuitivno ako želite privatnost.

Unatoč navedenom, Chrome dolazi sa ugrađenim modom za privatno surfanje u kojem možete sakriti svoju povijest pregleda, kolačiće, podatke koje šalju stranice te konačno – informacije unesene na forumima. Ono što će i dalje biti vidljivo Googleu i prijateljima (pružatelj internetske usluge, vaša firma ako radite na službenom računalu) su stranice koje posjećujete.

U mobilnoj verziji Chromea moguće je pristupiti Incognito modu putem izbornika kojeg aktivirate pritiskom na ikonu smještenu desno od trake za adresu. Kada aktivirate opciju, otvorit će se nova kartica u inkognito modu.

Mod za privatno surfanje u Chromeu nosi ime Incognito mode, a aktivirate ga pritiskom na kraticu Ctrl + Shift + N. Također možete koristiti izbornik na gornjem desnom dijelu preglednika i odabrati ‘Novi inkognito prozor’ .

U stolnoj verziji Chromea privatno surfanje obično ima zatamnjeni ekran, kao i posebnu ikonu naočala i šešira smještenu desno od trake za pretragu.

Firefox pruža dodatnu razinu privatnosti u odnosu na Chrome, dajući korisnicima zaštitu od privremenih internetskih datoteka, kolačića, spremanja pretrage i surfanja, no kao ni Chrome ne nudi apsolutnu anonimnost na webu. I dalje vas mogu pratiti vaš pružatelj usluga, kao i vaš poslodavac (ako radite na službenom računalu).

Za aktivaciju privatnog moda surfanja, pritisnite Ctrl + Shift + P. Također je moguće pristupiti privatnom surfanju u novom prozoru putem izbornika na gornjem desnom dijelu ekrana, odnosno izborom stavke New Private Window.

Ako koristite mobilnu verziju Firefoxa, u njoj modu za privatno surfanje prilazite putem izbornika u gornjem desnom dijelu aplikacije. Odaberite ga i otvorite novu privatnu karticu pritiskom na New private tab.

(SB / Tehno)

loading...
Comments
To Top