Aktuelno

OVO JE MASOVNI UBICA IZ PITTSBURGHA: Evo šta se do sada zna o američkom napadaču kojem prijeti smrtna kazna!

 

Ameriku je jučer potresla vijest o masakru počinjenom u sinagogi, gdje je poginulo najmanje 11 ljudi. Svjetski mediji danas prenose informacije o životu osumjičenog Roberta Bowersa.

Napadač koji je vikao “svi Židovi moraju umrijeti” ušao je u pitsburšku sinagogu tokom subotnje ceremonije i počeo pucati na vjernike, a prije hapšenja ih je ubio najmanje 11 i povrijedio šestero, uključujući četiri policajca.

Televizija KDKA prenosi tvrdnje policijskih izvora da je napadač pri ulasku u sinagogu uzviknuo “svi Židovi moraju umrijeti”.

List The Washington Post prenosi kako je ubijeno najmanje 11 ljudi, a američki mediji pišu kako je u sinagogi u toku bila ceremonija davanja imena bebama.

Dva izvora tvrde da je osumnjičenik 46-godišnji stanovnik Pittsburgha Robert Bowers.

On je na društvenim mrežama napisao da židovska organizacija za izbjeglice Hebrew Immigrant Aid Society “voli dovoditi osvajače koji ubijaju” Amerikance.

“Ne mogu stajati sa strane i svjedočiti ubistvu svojih ljudi. Dosta mi je vaše optike, krećem”, napisao je napadač na društvenoj mreži Gab, stvorenoj kao alternativa Twitteru.

alt

“Jevreji su djeca Sotone” stajalo je u opisu Bowersovog naloga na društvenoj mreži Gab

Jedan policajac je rekao kako je Bowers u napadu koristio pušku AR-15, ali i još dva pištolja. Njegov napad pokrenuo je uzbunu u vjerskim zajednicama širom države.

altBowers se svojom kolekcijom oružja hvalio na društvenim mrežama

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao kako pucnjava u sinagogi u Pittsburghu nema veze sa zakonima o kontroli oružja i da bi rezultati tog incidenta bili drugačiji da je unutar hrama bilo zaštite.

Trump je novinarima pri ulasku u predsjednički zrakoplov kazao kako ta pucnjava pokazuje da Sjedinjene Države trebaju postrožiti svoje zakone o smrtnoj kazni.

alt

“Jedna stvar koju bi trebali napraviti oko zakona vezanih za oružje jest postrožiti ih u odnosu na smrtnu kaznu”, rekao je američki predsjednik.

“Kad ljudi urade ovako nešto trebaju dobiti smrtnu kaznu”, zaključio je.

loading...
Comments
To Top