Bebe i djeca

OVA ŽIVOTINJA MOŽE SPRIJEČITI RAZVOJ ASTME: Savršen je ljubimac i najbolje je nabaviti prije djetetove prve godine!

Djeca obožavaju životinje i većina njih želi da ima nekog “dlakavca” kojeg će gnjaviti i maziti.

Nažalost, mališani koji imaju astmu ili su jednostavno pod velikim rizikom da je razviju, uskraćeni su za ovakav scenario, prenosi “Net“…

Ali, jedan kućni ljubimac ne samo da nije opasan za njih, već navodno može i da im pomogne!

Mačka u kući može da spriječi razvoj astme kod djece koja posjeduju taj gen. Mnogi roditelji pretpostavljaju da su alergeni iz dlake kućnih ljubimaca odgovorni za probleme s disanjem njihove djece. Ali, čini se da je zapravo – obrnuto! Danski naučnici su se složili.

Rana izloženost ovim alergenima može pomoći u spriječavanju razvoja bolesti“, naveli su.

Postoji genetska varijanta, nazvana genotip TT, koja je povezana s većim rizikom od astme i srodnih bolesti, kao što su upala pluća i oblici bronhitisa. Istraživanje na 377 djece s astmom ili predispozicijom za astmu pokazalo je da mačka u kući čini mala poboljšanja kod djece s niskim činiocem rizika. Međutim, šanse za dobijanje astme, upale pluća i bronhitisa bile su “obrnuto povezane” među djecom sa TT genotipom. Drugim riječima, što je veći rizik od dobijanja astme, to će držanje mačke za kućnog ljubimca imati više koristi.

Najbolje je mačku nabaviti u djetetovoj najranijoj dobi, jer će tako biti više koristi. Stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme za to već u prvih godinu dana djetetovog života.

Vjeruje se da izlaganje alergenima iz mačje dlake pomaže poboljšanju imunog sistema djeteta dok se ono još razvija.

Pas, sa druge strane, neće pomoći. Razlog je vjerovatno to što će mačka imati više kontakta sa dječjim krevetićem nego pas, piše “Daily Mail”.

Haber.ba

loading...
To Top