Svijet

Ova beba izrasla je u najvećeg monstruma u historiji!

Ova beba rođena je u austrijskom gradiću Braunau 20. aprila 1889. godine, kao četvrto od ukupno šestoro djece carinskog činovnika Alojza Hiltera i njegove žene Klare (rođene Pelcl).

Sada već pogađate o kome je riječ. Od sve djece preživjeli su samo Adolf, i sestra Paula. Alojz je bio vanbračni sin Ane Marije Šiklgruber, a u svojoj četrdesetoj godini života je promijenio prezime u Hitler, koje znači “sitni sopstvenik”,

Alojz se po treći put ženi i to svojom bliskom rođakom Klarom Pelcl, koja je još od 1876. godine, sa navršenih šesnaest godina, počela da radi kao služavka u domaćinstvu Alojza Hitlera, prenosi “Telegraf“.

Porodični život porodice Hitler bio je bez imalo harmonije i sreće. Naime, Alojz se sve vrijeme trudio da svoj jaki status, koji je imao na poslu, prenese i u kući. Shodno tome, on je težio da bude autoritativan i zapovjednički nastrojen suprug i otac.

Adolf Hitler. Foto: Deutschland Erwache – National Archives

U sjećanjima Hitlerovog polubrata Alojsa i polusestre Anđele, očuvalo se sjećanje na surov očev odnos prema Adolfu i na teške batine koje je morao da podnese. Adolfova majka, inače njihova maćeha, pokušavala je da zaštiti sina: „Vidjevši da otac ne može da savlada svoj neobuzdani gnjev, uplašena, odlučila je da zaustavi to zlostavljanje. Poturila je svoja leđa i tako pokušala da zaštiti Adolfa, ali to nije moglo da ga spase očevih udaraca.“ Činjenica, koja zaista potvrđuje da je Adolf volio svoju majku više od oca jeste njegov iskaz u knjizi „Moja borba“: „Poštovao sam svoga oca, ali sam volio svoju majku.“

Smatra se, da je majka bila jedina osoba koju je tokom čitavog života volio, što je bitno uticalo na razvoj Adolfovog karaktera.

Mnogi smatraju da korijene užasa u Trećem rajhu i logorima smrti treba tražiti upravo u djetinjstvu Adolfa Hitlera, i u odnosu koji je imao sa ocem, od kojeg je i naslijedio sklonost ka nasilju.

Haber.ba

loading...
To Top