Društvo

Novi rat bi dokrajčio Srbiju, mir je potreban kao lijek!

  

Srbija mora da se brani ako zatreba, ali više ne smije da bude isprovocirana da uđe u novi sukob, jer ono malo što je izgrađeno poslije razaranja 1999. srušiće se za jednu noć i sljedeći rat bi bio kraj i naše zemlje i naroda, kaže dramski pisac Dušan Kovačević.
„Mi smo mala zemlja, siromašna i nejaka u odnosu na sile koje nam prijete. Samo nas pamet može sačuvati, onoliko je imamo. Pamet prije oružja“, rekao je Kovačević za „Večernje novosti“.

Pozicija Srbije danas je teška i izuzetno komplikovana što, kako objašnjava, znači da mora da pribjegne politici „pragmatičnih kompromisa“.

„Diplomatija je od presudnog značaja za naš opstanak. A to lako može da se izračuna činjenicom da smo u okruženju sa oko 30-40 miliona potencijalnih neprijatelja koje okuplja NATO“, kaže Kovačević.

On ističe da je od presudne važnosti da bude mir, te da se sve ostalo može podnijeti i riješiti.

„Mislim da je ova godina sudbonosna bitka za nas, da će se odlučivati šta će se događati i sa našom zemljom i sa budućim generacijama. Bilo bi dobro i pametno ako bismo se oko najvažnijih problema dogovorili da ih rješavamo svi zajedno. Svađe nas vode u propast, kao mnogo puta ranije. Nadam se da ćemo se prizvati pameti“, navodi on.

Na pitanje čemu Srbija može da se nada kada je riječ o Kosovu, Kovačević kaže da je Kosovo postalo međunarodni problem, velika politička igra velikih sila.

„Sa Kosovom se trguje, potkusurava, sa Kosovom se razračunavaju moćne države. Kosovo je postalo karta kojom se igra. Mi možemo da se čuvamo da ne napravimo nekakav pogrešan potez u cijeloj toj priči“, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, predsjednik Aleksandar Vučić zna, vjerovatno, šta se nudi Srbiji, šta se traži, šta se hoće i šta se neće, šta će biti ako pristane i ne pristane, šta su tihe i glasne prijetnje, šta je istina i šta je laž.

„Kosovo će jednog dana doći pred narod Srbije. I biće pitanje ili-ili. I mi ćemo odlučivati između ’ili-ili‘, i vjerovatno, odlučićemo se za — ništa. Zato ponavljam pojam ’pragmatičnog kompromisa‘ kao jednog od mogućih početaka za rješavanje naše teške bolesti“, kaže on.

Saff.ba

loading...
To Top