Politika

Njemački mediji tvrde: Procurio plan podjele Kosova, poznat i datum potpisivanja sporazuma!

 

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normlizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promjene granica na Balkanu.

 - Njemački mediji tvrde: Procurio plan podjele Kosova, poznat i datum potpisivanja sporazuma
EU i SAD spremne su da prihvate razmjenu teritorija izmedju Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promjeni granice koji bi stupio na snagu šest mjeseci kasnije, piše nemački dnevnik “Frankfurter rundšau” (Frankfurter Rundschau), a prenosi Telegraf.

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normalizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promjene granica na Balkanu.

Prema pisanju lista, ideja podjele Kosova je stara, ali je za Zapad doskora promjena granica bila neprihvatljiva, pošto bi se to kosilo s ustavom Kosova, planom Martija Ahtisarija, koji je u pravnom smislu iznad ustava Kosova, i zaključcima Kontakt grupe usvojenim pre početka pregovora 2006. godine.

Uz konstataciju da se to po svoj prilici u Briselu više ne čuje, u komentaru se navodi da od augusta 2018. i komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini pristaju na povlačenje etničkih granica, a da je i administracija SAD pod predsjednikom Donaldom Trampom napravila zaokret od 180 stepeni.

– Njemački mediji tvrde: Procurio plan podjele Kosova, poznat i datum potpisivanja sporazuma

– Nedavno je procurio dokument koji sadrži plan podjele Kosova. U 17 tačaka riječ je o povlačenju nove granice izmedju Albanaca i Srba na sjeveru Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije – piše Frankfurter rundšau.

Prema pisanju lista, grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podijeljeni medju stalnim članicama Saveta bezbjednosti UN. Dio ideje je i da u albanskoj luci Valona bude izgradjena mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovo zrakoplovna baza, a da autoput kroz Srbiju, takozvani koridor deset, bude stavljen pod medjunarodnu zaštitu.

– Sporazum izmedju Srbije i Kosova tako bi trebao da bude potpisan 12. juna u Vašingtonu i da stupi na snagu šest mejseci kasnije – piše dnevnik.

– Ako nešto ima u dokumentu koji je procurio, onda je rastuća zabrinutost Srba na jugu Kosova opravdana. Oni strahuju da će zauvijek ostati odsječeni od Srbije – piše list, koji citira izjavu srpske političarke s Kosova Rade Trajković da će Srbi iz enklava napustiti Kosovo, a da će srpski manastiri na Kosovu postati muzeji.

Za razliku od Rade Trajković koja poziva i Albance na Kosovu da signaliziraju da su protiv razmjene teritorija po etničkim kriterijumima i da demonstriraju da je suživot moguć, za predsjednika Srbje Aleksandra Vučića je “sporazum sa Kosovom centralni projekat, pošto je to način da medjunarodna zajednica sa njim saradjuje i da ostane na vlasti”, ocjenjuje njemački dnevnik.

loading...
Comments
To Top