Film/TV

Nije imao šta da jede i on ga je hranio, a onda je gledao kako ga strijeljaju i bacaju u toalet!

 

Svi koji pamte Burduša, romskog muzičara iz serije “Muzikanti”, kažu da je imao tužne oči, ali nikoga ko poznaje njegovu sudbinu to ne bi moglo da začudi.

Malo ko zna zašto je bio tužan. Jovan Janićijević Janaćko imao je još tri starije sestre i brata blizanca, otac mu je bio učitelj, a majka domaćica. Njegova porodica se selila po cijeloj Srbiji, a kada je njegov otac prešao u poštansku službu, 1934. svi su došli u Beograd, piše “Blic“…

Kada je Njemačka 6. aprila 1941. godine bombardovala Beograd Janićijevićima je izgorjelo sve osim mlina za kafu. Srećom, poštanska solidarnost je uvijek bila jaka i ova velika porodica smještena je u tri kancelarije, a kolege Burduševog oca donosile su ko šta je mogao – sto, stolice, kredence… Ipak, Jovan je imao osam godina kada mu je oca uhapsila Specijalna policija.

Njegovi nisu imali šta da jedu pa je Jovan zajedno sa ostalom gladnom poštanskom djecom potkradao njemačku menzu, dok su ih italijanski vojnici hranili i družili se sa njima, a dječaci bi im pomagali u nekim sitnim poslovima. Jednog od Italijana koji im je dosta pomogao Burduš je do kraja života pamtio – Manola.

Tokom okupacije siromaštvo je natjeralo Burduša da se izvješti u krađi u trku.

“Zaletimo se, maznemo cjepanicu i tutanj”, pričao je on. Ipak, jednom su ga uhvatili, jer je ukrao teže parče i nije mogao da trči dovoljno brzo. Odveden je u komesarijat, dobio je batine i za kaznu je morao da opere stepenice jedne zgrade – od šestog sprata do prizemlja.

Manolo mu je mnogo pomogao ali je, nažalost, bio uhapšen 1943. kada je Italija kapitulirala.

Njemci su pohapsili italijanske komuniste i tada su djeca krfala iz kuhinja svojih majki i nosili Italijanima proju u zatvor. Međutim, jednog dana kada se Burduš igrao sa drugarima na poljančetu, Njemci su uhavtili šestoricu Italijana i sa njima Manola. Postrojili su ih, ispred javnog toaleta, po jednog ispred svakog boksa nužnika. Djeca su vikala i plakala dozivajući Manola, a on ih je pogledao, osmjehnuo se i pozdravio ih klimajući glavom. Sljedećeg trena pao je u izmet pogođen njemačkim mecima. Vojnici Trećeg rajha prišli su mrtvim Italijanima i još dublje ih šutnuli u toalet.

Jovan Janićijević Burduš do kraja života pričao je priču o Manolu, Italijanu koji ga je hranio, govoreći da mu je od trena njegove pogibije duša tužna.

Haber.ba

loading...
To Top