Historija

Nesretna kraljica bila je gej, a izgubila je 17-ero djece!

 

Britanska glumica Olivija Colman, nakon Zlatnog globusa za ulogu kraljice Ane u filmu ‘Miljenica’, osvojila je i Oscara za najbolju glumicu. No ko je bila kraljica Ana, koja je glavni lik u filmu?

#
Uprkos tvrdnjama iznesenim u filmu, kraljica Ana nije imala menažeriju od 17 zečeva. I ne – nema dokaza da je bila u istospolnoj vezi. Film, međutim, govori o ličnosti koju historija često zapostavlja. Relativno kratka vladavina kraljice Ane (1702-1714) obično se doživljava kao prolazni trenutak u historiji.

No Sebastian Edwards, kustos Historijskog odjela kraljevske palače i dio tima zaduženog za novu izložbu kostima ‘Miljenice’ u Kensingtonskoj palači, kaže da je to pogrešno. “Ona je raščistila haos koji su za sobom ostavili muškarci i nikad nije dobila za to dovoljno priznanja”, kaže on, misleći pri tom na Aninog oca Jamesa III i James VII od Škotske.

On je bio kralj tri godine prije nego što je svrgnut u revoluciji 1688. godine. “Ako biste tražili snažnog ženskog vođu, ne biste našli bolju u vrijeme krize.” Ana je postala kraljica nakon smrti Williama III poznatijeg kao William of Orange koji je na tron došao nakon Aninog oca.

Tokom njezine vladavine došlo je do ujedinjenja Škotske i Engleske, Britanija je došla u posjed Gibraltara i nastao je dvopartijski sistem. Uprkos najmanje 17 trudnoća, nijedno njeno dijete nije dočekalo odraslu dob, što je dovelo do gašenja dinastije Stewart, Akta o nagodbi iz 1701. godine i mirne predaje vlasti dinastiji Hanover. Naslijedio ju je tako njemački protestantski princ George I.

Hannah Gregg, historičarka i savjetnica na filmu autentično je dočarala suštinu političkih previranja tog vremena i sukoba između partije Whig i torijevaca. “Tenzije su bile oko toga treba li Engleska i dalje sudjelovati u europskom ratu”, kaže Gregg sa Sveučilišta u Yorku.

“Tenzije su bile oko toga treba li Engleska i dalje sudjelovati u europskom ratu”, kaže Gregg sa Sveučilišta u Yorku.

Je li bila gej?

U filmu kraljica Ana ima dvije ljubavnice – Sarah Churchill, vojvotkinju od Marlboroa i Abigail Masham, barunicu od Mashama. Edwards kaže da, uprkos glasinama da je Ana bila gej, za to nema nikakvih čvrstih dokaza. Gregg nije sigurna pak u to. Ona smatra da to nije baš u potpunosti izmišljotina kao što bi neki mogli pretpostaviti.

A šta je sa zečevima?

U filmu kraljica ima 17 malih zečeva za koje Gregg kaže da predstavljaju 17 njezinih pobačaja, mrtvorođene i umrle djece. Za Gregg su zečevi emotivni simboli i vrlo pametan način da se dočara njezina historija. Kraljica je cijeli život patila od bolesti koje često opisuje kao giht. Edwards međutim kaže da je situacija bila puno komplikovanija. Danas bi ona bila invalid. Imala je lupus, a brojni pobačaji posljedica su listerioze, dijabetesa i nekompatibilnog rhezus faktora.

Zašto nije poznatija u historiji?

Za to se treba okriviti njezina bivša prijateljica i osoba od povjerenja Sarah Churchill, vojvotkinja od Marlboroa, smatra Gregg. Prema savjetnici na filmu, “Sarah je dala sve od sebe da ‘spina’ historiju i ukalja prošlost. Zašto?

Ne znamo tačno, ali politika je vjerojatno bila jedan od bitnih faktora.” Gregg kaže da je ambicija vojvotkinje Churchill bila da kraljevsku porodicu i savjetnike pretvori u političku arenu ali je kraljica Ana htjela uravnotežiti dvor i dopustila je jednaku zastupljenost svim stranama.

loading...
Comments
To Top