Zdravlje

MRAČNA LISTA SMRTNOSTI: Ovo su bolesti koje će ubiti najviše ljudi u narednih 20-ak godina!

 

Naučno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom Lancet Medicine Journale-u nedvojbeno su iznijeli statistiku najsmrtonosnijih bolesti, i to od dvije godine unatrag, pa sve do naučno utemeljenih predviđanja čak do 2040. godine.

 

 

 

Tako su uzeti u obzir najčešći uzroci smrtnosti za 250 uzroka smrti iz 195 zemalja, a tendenciju rasta fatalnog ishoda pokazuju pojedina oboljenja, dok naučnici smatraju da se “top tri” još dugo neće mijenjati.

 

Tako su se pri crnom vrhu u 2016. godini našle koronarne tegobe (bolesti srca i krvožilnog sistema), infarkt i respiratorne infekcije, a slijede dijarealne bolesti te povrede na putovanjima i, zanimljivo, malarija.

Na osamnaestom je mjestu, pak, smrtnost uslijed preuranjenog poroda (smrt u dojenačkoj dobi), potom ona uzrokovana virusom HIV-a, potom hronične opstruktivne bolesti pluća, ali i samoozljeđivanje i dijabetis.

Visoku stopu smrtnosti na globalnoj razini čine hronične bolesti bubrega, slijede druge neonatalne komplikacije, Alzheimer, neonatalna sepsa i na dvadesetom mjestu karcinom jetre.

Rečena lista pokazuje od kojih bolesti raste opasnost, a koje se malo po malo stavljaju pod kontrolu.

Na spisku su se našle bolesti koje pokazuju simptome, ali i one kod kojih simptomi izostaju, dok značajnu statistiku čine i ozljede koje nastaju samoinicijativno ili pak nesretnim slučajem.

 

Naučnici predviđaju da će mračnu listu smrtnosti do 2040. godine činiti bolesti ovim poretkom zastupljenosti:

 

1. Koronarne bolesti;

2. infarkt;

3. Infekcije dišnog sistema;

4. Hronične opstruktivne plućne bolesti;

5. Hronične bolesti bubrega;

6. Alzheimer;

7. Dijabetis;

8. Povrede na putovanjima (cestovne i pomorske nesreće);

9. Rak pluća;

10. Dijarealne bolesti;

11. Samoozljeđivanje;

12. HIV/AIDS;

13. Rak jetre;

14. Holesterol;

15. Karcinom rektuma;

16. Tuberkuloza;

17. Kongenitalni defekti;

18. Prerano rođenje;

19. Rak dojke;

20. Padovi

 

(S.B)

loading...
Comments
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top