Aktuelno

LAŽIRAO DA IMA RAK, A SAD PRIJETI LJUDIMA KOJI SU MU DALI NOVAC: “Polomit ću vas”!

 

Priča o 33-godišnjem Robertu Matalinu, ocu koji je tvrdio da je obolio od akutne mijeloične leukemije te je mjesecima prikupljao donacije građana za navodno liječenje u Turskoj, pokazala se prijevarom.

Matalin je tvrdio da je dobio leukemiju kao posljedicu liječenja karcinoma testisa, a zadnjih šest mjeseci skupljao je novac kako bi, kako je tvrdio, otišao na transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u Tursku. Novac je skupljao humanitarnim akcijama od običnih ljudi kojima je govorio da je bolestan. Predstavljao se kao teško bolestan otac malodobnog djeteta. U par mjeseci skupio je više od 400.000 kuna, a u akciju pomoći mladom ocu uključile su se i brojne zvijezde i osobe iz javnog života koje su povjerovale u njegovu srcedrapajuću priču

No, ubrzo je otkriveno kako se operacija za koju tvrdi da se izvodi samo u tri zemlje – Americi, Njemačkoj i Turskoj, obavlja i u Hrvatskoj. Također je otkriveno da nikada nije bio pacijent doktorice koju navodi kao svoju, a dokumente koji bi potvrdili njegovu bolest nikada nije htio predočio javnosti.

 

Vratio se u Hrvatsku i prijeti ljudima koji su mu donirali novac

Nakon što je prijevara otkrivena, Matalin je s djevojkom pobjegao iz države. Tvrdio je da je otišao u Tursku. A sada se vratio i prijeti ljudima koji su mu donirali novac i sada ga žele natrag.

“Polomit ću ti ruke i noge. A ti me odi sad prijavi policiji. to ti je moj savjet”, poruka je koju su emisiji Provjereno ustupili sugovornici, no zbog straha su odlučili ostati anonimni. Ali Matalin nije stao samo na prijetećim porukama. Nekima je imao potrebu i osobno ući u dvorište.

“On se vratio tu s ceste i da bi mi došao na dvorište i onda me pitao kakav je problem u komunikaciji. Prvo sam mislio da je to nekakva šala ili nekakav skeč. Da bi ga pitao u čemu je problem. Pa da kaj mi komentiramo na Facebooku”, ispričao je susjed Mario Čuk.

Podsjećamo, Provjereno je razotkrilo na prvi pogled dirljivu priču o mladom tati koji se bori sa zloćudnom bolešću. Nitko nije posumnjao da suze tate Roberta nisu iskrene pa nitko nije tražio dokaze – već su mu svi velikodušno uplaćivali donacije.

Kako je prevario cijelu Hrvatsku

Tata Robert od početka je tvrdio da hitno treba novac za operaciju koja se navodno može izvesti samo u SAD-u, Njemačkoj i Turskoj.

Tvrdio je kako mu brat nije podudaran donor pa je jedino što mu preostaje haploidentična transplantacija – ona u kojoj donor ne mora biti sto posto podudaran. Tvrdio je da će operacija koštati 150.000 eura.

Takva se transplantacija u Hrvatskoj ne može napraviti, tvrdio je, iz njemu nepoznatih razloga. No da to nije istina potvrdila je dr. Nadira Duraković, hematologinja.

“Haploidentičnu transplantaciju izvodimo u KBC-u Zagreb i dosta smo ponosni na taj program koji smo započeli još 2002. godine”, rekla je za Provjereno. Liječnica na zagrebačkom Rebru, dr. Bašić Kinda, koja je navodno liječila Mataline, tvrdi da on nikada nije bio njezin pacijent.

Od akcije prikupljanja novca ogradili su se i u Zakladi Ana Rukavina na čijoj je listi, tvrdi Robert, bio četiri mjeseca tražeći donora za normalnu transplantaciju. No liste za transplantaciju vodi bolnica, dok Zaklada, čijim se imenom koristio prikupljajući 400 tisuća kuna, samo prikuplja uzorke krvi u Registar.

Nakon što je razotkriven pobjegao je s djevojkom iz države. Njegov brat Milan na Facebooku je objavio poruku o njegovom bijegu.

“Pozdrav svim dobrim ljudima koji su sudjelovali u akciji za prikupljanje novaca za Roberta Matalina. Žao mi je kao i mojim roditeljima i cijeloj familiji što je i vas i nas iskoristio na takav način. Kao što i sami znate nažalost on je to zloupotrijebio i napravio veliku sramotu sebi i svojoj obitelji pa vas kao njegov brat moram obavijestiti da mu ipak plan nije u potpunosti uspio. Uskok mu je blokirao račune tako da će novac prikupljen vašom mukom državne institucije nadam se prebaciti u prave ruke onih kojima je to prijeko potrebno.

Žao mi je što vam više ne mogu reći jer ni sam ne znam u kojem je pravcu otišao sa svojom curom Doris. Nagađa se ali još ne zna za sigurno. Bit će pokrenuta istraga ako već nije pa će se ubrzo saznati kamo su otišli i što se dešava. Znam da vam to puno ne znači što se ja ispričavam. Svima nam je teško, a vama još više. Ali evo bar da znate da se nije dugo koristio vašim teškom mukom zarađenim novcem. A njemu i njegovoj djevojci (ako ne dokažu suprotno) od ovoga što smo vidjeli i vi i mi u emisiji Provjereno neka sude nadležna tijela i dragi Bog. Evo toliko od mene. Stvarno mi je žao, ali niti ja nemam više informacija”, napisao je njegov brat Martin na Facebooku.

(Index.hr/SB)

loading...
Comments
To Top