Zdravlje

Kolonoskopija najvažnija metoda za otkrivanje malignih oboljenja crijeva!

 

Iako je kolonoskopija jedna od najneugodnijih dijagnostičkih metoda, ona je jako bitna za dijagnosticiranje malignih promjena na crijevima. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da što lagodnije prebrodite ovaj pregled.

 

 

 

Već nekoliko mjeseci imate bol u stomaku i konačno ste skupili hrabrost da posjetite ljekara. No, on vas je uputio na uvijek neugodnu kolonoskopiju.

 

Sam proces čišćenja crijeva je poprilično neprijatan, a pomisao da će se nekoliko desetina centimetara crijeva za dijagnostiku opasnih stanja naći u vašem anusu produbljuje vaše strahove. Kolonoskopija je, međutim, važna dijagnostička metoda kojom se isključuju ili potvrđuju ozbiljna stanja kao što je rak debelog crijeva i druge bolesti vezane za digestivni sistem.

Nedavna studija objavljena na portalu Health 24 zaključuje da su kod pacijenta s dijagnosticiranim rakom nekog probavnog organa maligne promjene uočene upravo tokom kolonoskopije, a otkrivanje oboljenja u ranoj fazi doprinosi mnogo boljim šansama za preživljavanje.

 

“Preporučuje se da osobe starije od 50 godina posjete ljekara i da izvrše kolonoskopiju”, rekao je dr. David Carr-Locke.

 

Kolonoskopija je važan medicinski pregled

Kolonoskopija je najbolji način ranog otkrivanja patoloških procesa na digestivnim organima i u 95 posto svih slučajeva rak debelog crijeva moguće je potpuno izliječiti ako se otkrije dovoljno rano. Čak i ako vaše stanje nije ozbiljno, u potpunosti ćete razumjeti šta se dešava u vašim crijevima kako biste mogli prilagoditi svoj životni stil svom stanju.

 

Pravilno čišćenje crijeva

Sve počinje s čišćenjem crijeva i to je jedan od najvažnijih rituala pripreme za kolonoskopiju. Čišćenje crijeva je od vitalnog značaja, jer crijeva moraju biti čista, kako bi se mogli identificirati eventualni polipi i druge abnormalnosti.

 

Toalet papir

Kupite najmekaniji toalet papir, posebno one varijante koje u sebi sadrže aloe veru i vitamin E. Čak možete koristiti i baby kreme za pelene kako biste smanjili neugodnosti tamo dolje.

 

Tečnost

Neposredno prije samog postupka trebate uzimati više tečnosti kao što su voda, supa i biljni čajevi. Ovi postupci ne da će vam tijelo održati adekvatno hidratiziranim za vrijeme neizbježnog čišćenja crijeva, već vaš stomak neće biti napet i bit će lakše izvođenje postupka.

 

Odmorite se

Iako postupak sam po sebi nije opasan, ipak ćete trebati neko vrijeme odmarati kod kuće i nećete biti u mogućnosti raditi, pa stoga prilagodite svoj raspored aktivnosti prema tome.

 

(Klix.ba)

loading...
Comments
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top