Jeste li znali?

Koja su mentalna oboljenja prenosiva na djecu!

 

Mnogi roditelji prolaze kroz situacije u kojima se pitaju da li nose neku bolest koja bi se genetski mogla prenijeti na bebu. Oni odlaze na brojne preglede i testiranja u želji da urade što više da bi spriječili trajne posljedice.

Rezultat slika za Koja su mentalna oboljenja prenosiva na djecu
Opsesivno kompulsivni poremećaj koji je također poznat kao OCD dokazano ima jaku porodičnu povezanost. Ukoliko imate nekoga u porodici ko pati od ovog poremećaja, šanse da ćete i vi patiti od OCD-a su veće za čak šest puta.

Anksioznost je prenosiva sa roditelja na djecu, dokazalo je istraživanje sprovedeno u Madisonu. Kroz posmatranje 600 mladih Rezus makaki majmuna, naučnici su došli do zaključka da majmuni kao i ljudi mogu da se rode i pate od anksioznosti, te ih mogu prenijeti na svoje potomke.

Genetski faktori igraju veliku ulogu u otkrivanju da li ste skloni razvoju velikih depresivnih poremećaja. Prema istraživanjima, porodična nasljednost se kreće od 40 do 50 posto.,

Australsko istraživanje tvrdi da su bipolarni poremećaj i šizofrenija bolesti koje se prenose genetskim putem. Ukoliko postoji historija neke od ove dvije bolesti u porodici, povećavaju se šanse da će tu bolest imati i vaše dijete.

Međutim, čak i ako bolujete od neke od navedenih bolesti to ne mora značiti da će se ona nužno prenijeti na vaše dijete. Do poremećaja može doći usljed kombinacije genetskih faktora i faktora okoline.

loading...
Comments
To Top