Nauka

Kina i Rusija provele kontroverzni eksperiment, mijenjale atmosferu!

 

KINA I RUSIJA zajedno su sprovele niz kontroverznih eksperimenata modifikacije Zemljine ionosfere, pritom se koristeći radiovalovima visoke frekvencije, piše Science Alert.

 

 

 

Znanstvenici su sa znanstvenog objekta naziva Sura Ionospheric Heating Facility, koji je smješten blizu grada Vasilsurska, emitirali radiovalove visokih frekvencija kako bi njima utjecali na ionosferu. Za to je vrijeme kineski satelit Seismo‐Electromagnetic Satellite (CSES) iz orbite mjerio koliko oni utječu na poremećaj plazme.

 

Ionosfera je ionizirani sloj Zemljine atmosfere koji se nalazi na visinama između 50 i 1000 km iznad Zemljine površine. Čestice koje tvore ionosferu su elektroni i ioni tj. električki nabijeni atomi.

Ovo nije prvo istraživanje takvog tipa, no zbog činjenice da se radi o suradnji dvije svjetske sile mnogi su zabrinuti zbog moguće vojne primjene te studije.

 

Mogu blokirati radiosignale

Razlog tome je što su ionosfera i plazma, tj. ionizirani plin unutar ionosfere, presudne za pravilno funkcioniranje radijske komunikacije. Selektivnim utjecajem na nabijene čestice tog dijela atmosfere, znanstvenici, ili čak vlade, teoretski bi mogli blokirati ili pojačati dalekometne radiosignale.

Čak su i ovi preliminarni eksperimenti, koji su se proveli u lipnju ove godine, značajno utjecali na Zemljinu ionosferu.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tako su u jednom eksperimentu kineski i ruski znanstvenici stvorili poremećaj u ionosferi koji se prostirao na 126.000 kvadratnih kilometara. U drugom su pak eksperimentu poremetili temperaturu plazme te je povisili za 100 stupnjeva Celzijevih.

 

“Ne igramo se Boga”

Znanstvenici koji su sudjelovali u eksperimentima tvrde kako je njihovo istraživanje isključivo znanstvene prirode i kako ono neće naškoditi atmosferi Zemlje.

“Ne igramo se Boga”, rekao je jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u tim eksperimentima, a koji je htio ostati anoniman, za South China Morning Post.

Naravno, za sada nema dovoljno dokaza da se radi o nečemu drugome osim o znanstvenom istraživanju, mada su Rusiju ove godine više puta okrivili da ometa GPS signale. Pritom se, hipotetski, mogla služiti tehnikom manipulacije ionosfere, piše Science Alert.

 

(Index.hr)

loading...
Comments
To Top