Aktuelno

JEZIVI PRIZORI S NOVOG ZELANDA: Novi incident u samo sedam dana, uginulo 50 kitova!

 

Više desetina kitova danas se masovno nasukalo i uginulo na Novom Zelandu, manje od sedmicu dana pošto je ista sudbina zadesila 145 kitova i devet patuljastih kitova ubica u toj zemlji.

The summer period is generally the time whales strand in New Zealand, but five strandings in one week is unprecedented 

Oko 90 kitova nasukalo se kasno sinoć u zalivu Henson na udaljenim Čatamskim ostrvima sa oko 600 stanovnika, navode vlasti. Služba za zaštitu životinja zatekla je na obali 50 mrtvih kitova, dok je njih 40 uspjelo da se vrati u vodu.

Jedan od nasukanih kitova je uspavan, jer je bio u lošem stanju. Prošlog vikenda je 145 kitova uginulo ili je uspavano na ostrvu Stjuart pošto su se nasukali.

U nedelju je na Sjevernom ostrvu pronađeno 10 patuljastih kitova ubica. Uprkos naporima 200 ljudi koji su uspjeli da vrate osam kitova u vodu, pošto su ih prebacili na plažu s mirnijim vremenskim uslovima, svi osim jednog ponovu su se nasukali do srijede i svi su uspavani.

Za sada nema dokaza koji ukazuju da su svi ti događaji povezani. Kitovi mogu da se nasukaju uslijed niza razloga – njihove pogrešne navigacije, bjegstva od predatora, povreda ili bolesti, kao i zbog ljudskog faktora, na primjer, podvodne buke.

 

Dozens of whales have washed up dead off the coast of New Zealand in the fifth stranding in less than a week

A pod of about 90 whales washed ashore on the remote Chatham Islands, about 800km east of the South Island

 

A crew prepared to bury the dead whales who were found at the coast of Chatham Island, New Zealand on Friday

 

New Zealand is currently experiencing some of the warmest ocean temperatures on record and could be affecting whale behaviour

 

loading...
Comments
To Top