Aktuelno

Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj! Na ročištu u Londonu donesena odluka koju je Hrvatska mjesecima s nestrpljenjem iščekivala!

 

NOVO

Britanski sudac Duncan Ouseley u četvrtak je u Londonu odlučio da će osnivač

Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj.

 

 

 

Na Visokom sudu u Londonu danas je održano ročište na kojem se trebala donijeti konačna odluka o tome ima li osnivač Agrokora Ivica Todorić pravo na žalbu na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Današnjom odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje Hrvatskoj.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

 

RANIJE

Danas se na Visokom sudu u Londonu održava ročište na kojem će se razmatrati zahtjev osnivača Agrokora Ivice Todorića na pravo na žalbu na prvostupanjsku odluku o izručenju Hrvatskoj. Nakon stanke od sat vremena, koju je uzeo za odlučivanje, u sudnicu se vratio sudac Duncan Ouseley. Vratila se i publika, a uveden je i Todorić, javlja N1.

Nakon što je sucac Ouseley rekao da prvi argument tužiteljstva ne prihvaća započela je rasprava o tome može li tužiteljstvo tvrditi da će optužnica biti potvrđena, a potom je sudac izjavio kako je sud u Hrvatskoj morao potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga.

– Nije mi neprihvatljIva argumentacija sutkinje Arbuthnot. Nisam sretan što je miješala pojmove namjera i odluka vezano za optužnicu, iako je jasno da je mislila na odluku – rekao je sudac Ouseley, javlja N1.

Podsjetimo, ako sud prihvati zahtjev obrane, počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj.

 

PRVA VIJEST

Na Visokom sudu u Londonu u četvrtak je počelo ročište na kojem bi trebala biti donijeta konačna odluka o tome ima li osnivač Agrokora Ivica Todorić pravo na žalbu na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Sud bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane da mu se omogući žalba na odluku o izručenju.

Ako sud prihvati zahtjev tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Todorić je danas na sud ušao na sporedan ulaz. S njim su i odvjetnici James Hines i Cherie Blair.

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze.

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao današnje ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

 

(S.D.)

loading...
Comments
To Top