Zdravlje

INFARKT SRCA ČEŠĆI JE ZIMI: ZAŠTO HLADNOĆA NE PRIJA SRCU!

 

Infarkt srca češći je zimi nego tokom ljetnjih mjeseci, a u koronarnim jedinicama ovih dana povećan je broj pacijenata.

 

 

 

Ljekari kažu da se tokom zimskih dana sužavaju krvni sudovi i da to ne predstavlja problem kod zdravih, mladih ljudi koji imaju elastične krvne sudove i brzo se prilagode novim vremenskim uslovima.

 

Problem nastaje kod pacijenata koji imaju sklerotične, sužene krvne sudove, što dovodi do dodatnog suženja “anginoznih napada”, a u najgorem slučaju i do akutnih infarkta srca.

– Tokom zimskih mjeseci uvijek imamo više pacijenata i više srčanih udara nego tokom ljetnjih dana – kaže za Tanjug kardiolog Tanja Jozić.

Ona kaže da je važno da tokom hladnih, zimskih dana pacijenti koji imaju povišen krvni ptritisak koriguju terapiju.

– Obično u zimskom periodu hipertenzivna terapija(za povišen pritisak) mora da se pojača, dok tokom ljetnjih mjeseci mora da se smanji. U ljetnjim mjesecima dolazi do širenja krvnih sudova i ako se uzima ista terapijska doza često dolazi do kolapsa, gubitka svjesti – pojasnila je Jozić.

Ona kaže da posebna pažnja mora obratiti na pacijente koji su preživjeli infarkt i da oni još uvijek inovativne lijekove ne mogu da se dobiju na recept, a koji su po svim kardiološkim smjernicama prva terapijska linija.

 

(Hayat)

loading...
Comments
To Top