Zdravlje

INFARKT SRCA ČEŠĆI JE ZIMI: ZAŠTO HLADNOĆA NE PRIJA SRCU!

 

Infarkt srca češći je zimi nego tokom ljetnjih mjeseci, a u koronarnim jedinicama ovih dana povećan je broj pacijenata.

 

 

 

Ljekari kažu da se tokom zimskih dana sužavaju krvni sudovi i da to ne predstavlja problem kod zdravih, mladih ljudi koji imaju elastične krvne sudove i brzo se prilagode novim vremenskim uslovima.

 

Problem nastaje kod pacijenata koji imaju sklerotične, sužene krvne sudove, što dovodi do dodatnog suženja “anginoznih napada”, a u najgorem slučaju i do akutnih infarkta srca.

– Tokom zimskih mjeseci uvijek imamo više pacijenata i više srčanih udara nego tokom ljetnjih dana – kaže za Tanjug kardiolog Tanja Jozić.

Ona kaže da je važno da tokom hladnih, zimskih dana pacijenti koji imaju povišen krvni ptritisak koriguju terapiju.

– Obično u zimskom periodu hipertenzivna terapija(za povišen pritisak) mora da se pojača, dok tokom ljetnjih mjeseci mora da se smanji. U ljetnjim mjesecima dolazi do širenja krvnih sudova i ako se uzima ista terapijska doza često dolazi do kolapsa, gubitka svjesti – pojasnila je Jozić.

Ona kaže da posebna pažnja mora obratiti na pacijente koji su preživjeli infarkt i da oni još uvijek inovativne lijekove ne mogu da se dobiju na recept, a koji su po svim kardiološkim smjernicama prva terapijska linija.

 

(Hayat)

loading...
Comments
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top