Jeste li znali?

IMAO JE ŠEST PRSTIJU NA NOZI, BRAZILU JE DAO ČETIRI GOLA I POSTAO HEROJ NACIJE: A onda je u samo jednom danu postao izdajnik!

 

Čovjek koji je izbrisan iz fudbalske istorije svoje zemlje.

 

Rođen je 1916. u Katovicama koje su tada bile dio Nemačke kao Ernst Oto Pradela i izrastao je u odličnog napadača koji je imao šest prstiju na desnom stopalu, a smatrao je da mu to donosi sreću. Pošto mu je otac poginuo u Prvom svjetskom ratu nikad ga nije upoznao. Po završetku rata Katovice su postale dio Poljske, a Ernst je uzeo prezime očuha, Vilmovski. Igrao je za Ruh Čorzo sa kojim je osvojio četri uzastopne titule šampiona Poljske i dva puta bio najbolji strijelac šampionata. U reprezentaciji je debitovao sa 17 godina, a do Mondijla u Francuskoj već je bio njen neizostavni dio, iako je bio suspendovan na godinu dana 1935. jer je došao na prvenstvenu utakmicu pijan zbog čega je propustio i Olimpijske igre u Minhenu 1936.

Mada je imao nekoliko izuzetnih utakmica u dresu reprezentacije, najbolja njegova partija bez premca je bila na Mundijalu u Francuskoj 1938. protiv Brazila na meču odigranom u Strazburu. Poljska je gubila 3:1 na poluvremenu, Vilimovski je postigao u nastavku het-trik za 4:4 i produžetke u kojima je pogodio još jednom, ali je Selesao pobijedio 6:5 u čudesnom meču. Posljednja tri gola za Poljsku je dao u iznenađujućoj pobjedi protiv Mađarske 1939. u meču koji navijači u Poljskoj zovu ’’Posljednja utakmica’’ jer je četiri dana kasnije počeo Drugi svjetski rat.

Poljski šampionat je ukinut i za većinu Ernstovih saigrača je to bio kraj bavljenja fudbalom. Ne i za njega. Uzeo je njemačko državljanstvo na koje je imao pravo zbog roditelja i nastavio da igra fudbal, ali mu je to bila velika greška koju mu Poljaci nikad neće oprostiti jer su igranje za Nijemce smatrali izdajom. Bili su osramoćeni zbog izdaje njihove fudbalske zvijezde i propagandnih mečeva koje je igrao za svoju novu zemlju. To mu je ipak spasilo majku iz Aušvica koja je u fabrici smrti završila zbog veze sa ruskim Jevrejom. Za Nijemce je postigao 13 golova na osam utakmica, ali se njegova reprezentativna karijera završila 1942. kada se rat zahuktao.

Po završetku rata Vilimovski je želio da se vrati u Katovice, ali ga je Poljska smatrala za izdajnika. U Poljsku se nikad nije vratio i nastanio se u Zapadnoj Njemačkoj gdje je i umro 1997. Kada su Poljaci igrali na Mundijalu u Zapadnoj Njemačkoj 1974, nije mu bilo dozvoljeno da se sretne sa reprezentacijom. Poljska je bila treća na tom Mundijalu, izgubivši od domaćina 1:0, a sve to je posmatrao i čovjek koji je golove postizao za obje selekcije, zaboravljeni strijelac četiri gola protiv Brazila Ernst Vilimovski.

 

(Srbija danas/SB)

loading...
To Top