Aktuelno

HRVATSKI NOVINAR PITA JE LI OVO NORMALNO: Dvije porcije ribe i boca vina koštaju 250 maraka, cilj je samo „oderati“ goste…!

Iako je Vlada Hrvatske smanjila stopu PDV-a na dio ugostiteljskih djelatnosti, malo tko vjeruje da će to navesti ugostitelje da snize cijene svojih usluga, piše Glas Istre.

 

– Jednostavno, ogromna većina u sektoru turizma i ugostiteljstva, poučena činjenicom da će davanja prema državi uvijek biti velika, stalno kuka, a kad kuknjava da rezultat, brže-bolje nastoje što više zaraditi jer, osjećaju, neće takvo stanje dugo potrajati pa je bolje što prije zaraditi koju paru – piše Marinko Krmpotić za Glas Istre.

Osim što poduzetnici, kao uostalom ni dobar dio građana općenito, nemaju povjerenja u državne institucije, domaći turizam muči još jedna boljka – česta neprofesionalnost ugostitelja, što u kafićima i restoranima, što u iznajmljivanju smještaja.

Mnogo ih, naprosto, nastoji „oderati gosta” pa su cijene često dobrano prenapuhane.

– Jedino novine možeš kupiti po cijeni koja je svuda ista – požalila se za Glas Istre gospođa koja je s bratićem iz Australije svratila u, kako kaže, običan restoran na makarskoj rivijeri.

Naručili su dvije porcije brancina i pola litre vina, a račun koji je pristigao iznosio je više od 1.000 kuna (op. „SB“ 250 KM). Međutim, kada je gospođa, koja je s bratićem razgovarala na engleskom, progovorila hrvatski te zatražila objašnjenje tako visokog računa cijena je naglo pala.

– A dečko je mislija da ste Amerikanci, e – odgovorio je vlasnik restorana dajući naslutiti da je Amerikancima sasvim uobičajeno napumpati cijenu.

Slično se, prema pisanju Glasa Istre, sve češće može doživjeti i u smještaju. Autor daje primjer festivala Ultra u Splitu te astronomskih cijena kojekakvih sobičaka koje mladi partijaneri tih nekoliko dana plaćaju.

– Tko im je kriv, reći će netko, a drugi će dodati da je sve to stvar kretanja na tržištu, odnosno vjekovnih zakona ponude i potražnje. I u pravu su, ali bez obzira na tu čistu logiku u svim tim i sličnim slučajevima “deranja” gostiju nekako nam fali ona moralna strana, strana ljudskosti i poštovanja gosta – upitao se Krmpotić.

Možda je turista u Hrvatskoj ovog ljeta manje i zato. Možda, zaključuje Glas Istre, treba i rast poštovanja prema gostu i njegovoj želji da baš u Hrvatskoj provede svoj godišnji odmor.

loading...
Comments
To Top