Svijet

FRANCUSKA TRAŽI OD ŠVICARSKE BANKE 1,6 MILIJARDI EURA ODŠTETE ZBOG PRANJA NOVCA!

 

Francuska država, stranka u sudskom postupku protiv velike švicarske banke UBS u Parizu, zatražila je “odštetu od 1,6 milijardi eura” kako bi sankcionirala golem “sustav prevare i pranja novca”.

 

 

 

Odvjetnik koji zastupa državu Xavier Normand-Bodard kritizirao je “sustav dostojan Tartuffea u kojemu banke hine da ne vide, ne čuju i ne znaju u ime bankovne tajne”.

Pozvao je kazneni sud u Parizu da se “očituje o sustavu prijevare i pranja novca koji djeluje dugi niz godina zahvaljujući blagonaklonosti banaka koje su često zatvarale oči pred stanjem u kojem su bili njihovi klijenti u matičnoj zemlji, pod uvjetom da im povjere imovinu (…) na tajnim računima ili u trustovima, zakladama i slično, sa sjedištem na Bahamima ili u Jerseyju”.

 

Milijarde na tajnim računima

Te optužbe odlučno odbija UBS AG kojemu se sudi zbog toga što je između 2004. i 2012. ilegalno slao svoje zastupnike u Francusku kako bi preko svoje podružnice u Francuskoj tražili bogatu klijentelu na gala večerama, u lovu ili na sportskim događajima i nagovorili je da u Švicarskoj otvori neprijavljene bankovne račune.

Matičnoj banci prijeti novčana kazna koja može dosegnuti polovinu novca na tajnim računima koji se procjenjuje na više od 10 milijardi eura.

Švicarski bankari neumorno opetuju da “nisu znali” za neprijavljene račune francuskih klijenata braneći se da ih zakon ne obvezuje da se uvjere u regularnost fiskalne situacije svojih klijenata u zemlji u kojoj žive.

– Ovakav sustav postoji godinama. Promijenit će se zahvaljujući međunarodnim ugovorima o razmjeni podataka. No ta promjena nije sinonim za amnestiju. Računi se moraju položiti – zaključio je Normand-Bodard.

 

(Hayat)

loading...
Comments
To Top