Aktuelno

BREAKING NEWS: BiH dobila poziv NATO-a za aktivaciju MAP-a!

 

Bosna i Hercegovina dobila je i formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (ANP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

 

 

 

Odluka je ovo ministara vanjskih poslova 30 država ovog vojnog saveza.

 

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je najavio da bi oni trebali podržati odluku da se uputi poziv našoj zemlji da dostavi ovaj dokument. Ako se to desi, BiH je korak dublje u integracijama u ovaj vojni savez.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči današnje rasprave o zemljama Zapadnog Balkana na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a istakao je da su stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana najvažniji za NATO.

Stoltenberg je istakao da je Bosna i Hercegovina dala vrijedan doprinos operacijama NATO-a.

„U potpunosti podržavamo euroatlanski put Bosne i Hercegovine“, istakao je generalni sekretar NATO-a.

On je najavio kako bi Makeodnija trebala postati 30. članica Alijanse.

„Imamo čvrste veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljam proceduru koja se provodi u Skoplju u vezi provođenja ugovora i radujem se što ćemo dočekati 30. zemlju članicu NATO-a kada se završe sve potrebne procedure”, poručio je prvi čovjek NATO-a.

On je dodao kako NATO u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine.

„Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu”, zaključio je Stoltenberg.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina danas dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), potvrdio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu.

„Očekujem da ćemo od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu“, kazao je prvi čovjek NATO-a u ponedjeljak uoči otvaranja samita u Briselu.

On je dodao kako treba sačekati i vidjeti hoće li BiH iskoristiti ovu mogućnost.

„Mi smo im ponudili šansu. Bosna i Hercegovina je zatražila MAP, a mi smo sada spremni da primimo podnošenje njihovog godišnjeg nacionalnog programa. Sada je na njima da odluče da li će to učiniti“, izjavio je u ponedjaljak generalni sekretar NATO.

 

(S.B)

loading...
Comments
To Top