Zdravlje

BOL U LEĐIMA MOŽE BITI ZNAK OPAKE BOLESTI!

 

Gotovo svi se suočavamo s bolovima u leđima, a pretpostavka je da jako puno bolovanja i odsutnosti s posla ima neke veze upravo s takvim bolovima. Sami simptomi mogu biti raznoliki, od blage boli do oštre ili hronične boli u donjem dijelu leđa, a uzroci su često povezivani s manjkom tjelesne aktivnosti, viškom kilograma ili nepravilnim sjedenjem.

 

 

Međutim, bol može biti i simptom manje očitih bolesti.

 

Bolesti i poremećaji urinarnog trakta

Bol u lumbalnom dijelu leđa jedan je od najočitijih simptoma upale bubrega i mjehura, kao i upozorenje stvaranja kamenca u urinarnom traktu.

 

Endometrioza

Endometrioza je bolest koja nastaje pod utjecajem ženskih spolnih hormona, odnosno za njen su razvoj i progresiju odgovorni hormoni koji se ciklički luče tokom mjesečnih ciklusa i zato, kao što je već navedeno, zahvaća žene reproduktivne dobi. Tegobe vezane uz endometriozu počinju u pubertetu, a prestaju nakon menopauze.

Tačan uzrok endometrioze nije poznat, postoji više teorija koje objašnjavaju razvoj te bolesti, a primijećena je i nasljedna sklonost. Endometrioza je benigna bolest. Šupljina maternice obložena je sluznicom, koja se mijenja pod utjecajem hormona tokom menstruacijskog ciklusa, a naziva se endometrij. Endometrioza nastaje kada se dijelovi endometrija nalaze izvan matičnog organa – maternice. Najčešće se takvi otočići endometrija nalaze u zdjelištu, na površini jajnika i drugih organa u zdjelici. U rjeđim slučajevima mogu se nalaziti duboko u tkivu zdjelice, u ligamentima i mišićima zdjelice. Iznimno, mogu biti zahvaćeni drugi organi poput crijeva, mokraćovoda, pa čak i pluća.Dosta česti simptom je bol u donjem dijelu leđa.

 

Bolesti probavnog sustava

Stručnjaci kažu da 75% oboljelih od čireva žali se na bolove u donjem dijelu leđa. I to nije sve jer se oboljeli od upale gušterače često žale na iste simptome.

 

Vježbe

Nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do bolova u leđima, ali čak i naporno vježbanje, pogotovo nepravilno, može rezultirati istim posljedicama. Upravo zbog toga treneri savjetuju da prve odlaske u teretanu provedete iznimno oprezno kako se ne biste povrijedili, prenosi Express.hr.

 

Onkološke bolesti

Tumori mogu pritisnuti živce što stvara snažnu bol. Ovisno o lokaciji tumora (tanko ili debelo crijevo, mjehur, bubrezi ili maternica) bol se može različito rasporediti. Što prije potražite medicinsku pomoć, prije možete otkloniti sumnju u teža oboljenja.

 

(Hayat)

loading...
Comments
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top