Aktuelno

AMERIČKI DIPLOMATA PORUČIO IZ BEOGRADA: Sjedinjene države čvrsto garantiraju jedinstva i stabilnosti BiH!

 

Oštra retorika srbijanskih zvaničnika na račun američkog ambasadora Kylea Scotta zbog njegove izjave da je Kosovo nezavisno, prema ocjenama analitičara, potvrda je da SAD ne mijenjaju svoju politiku.

 

 

– Izjava američkog ambasadora ne predstavlja iznenađenje. Sjedinjene Američke Države su od samog početka podržale kreiranje Kosova kao nezavisne države. Njžjihov stav je poznat već više od deceniju, a kao što je i ambasador naglasio na početku svoje izjave, „sa naše tačke gledišta vlada Kosova nije takozvana“. Suštinski problem je u tome što je svojom izjavom Kylea Scotta srušio aktuelnu nerealnu predstavu o promjeni stava SAD prema pitanju kosovske nezavisnosti – ističe za list Danas Stefan Surlić, politikolog i asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastat će se danas sa zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Matthewom Palmerom, najavljeno je jučer iz Vlade Srbije.

On je posljednji put boravio u Beogradu i Prištini 12. septembra, kada je izjavio da Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju najbolji dogovor koji mogu, dogovor koji će biti pošten, trajan i za koji će lideri moći da pridobiju podršku svojih građana.

„Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dvije strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces“, rekao je Palmer.

On je, povodom bojazni da bi dogovor o razmjeni teritorija mogao destabilizirati prije svih BiH, rekao da su SAD “čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH”.

 

(SB)

loading...
Comments
To Top